Jyder vil have faste renter

Husejere forlader rentetilpasningslånene: Over halvdelen af de nye huslån i Midtjylland er nu fastrentelån.

De danske boligejere har i høj grad skiftet favoritlån i 2010. Det viser en ny analyse fra Nykredit.

Hvor kun 1 ud af 10 nye lån i årets første kvartal var et fastrentelån, er det nu halvdelen af de nye boliglån i Nykredit-koncernen, der gives med fast rente. Og midtjyderne er mere tilbøjelige til at skifte til faste renter nu end københavnerne, viser undersøgelsen. 55 procent af lånene i Midtjylland er nu fastrentelån, mens tallet i hovedstadsområdet er lige under 50 procent. Kun nordjyderne er mere tilbøjelige til at vælge faste renter: Her er det hvert sjette nye lån, der er med faste renter.

<b>Renæssance for de fastforrentede lån</b>
De danske boligejeres låntageradfærd har undergået store ændringer de seneste år, skriver Nykredit: Frem til det massive rentefald i begyndelsen af 2009 foretrak danskerne lån, der i større eller mindre omfang beskytter mod stigende renter. Fastrentelån eller lån med loft over renten. I det efterfølgende år steg de variabelt forrentede låns popularitet drastisk og nåede med en andel på 90% af det samlede nyudlån toppen i 2. kvartal sidste år. Herefter er det gået tilbage for de variabelt forrentede lån og frem for de fastforrentede. I perioden 1.-3. kvartal i år er andelen steget fra 10% til 55%, og det fastforrentede lån blev således boligejernes foretrukne. Vi skal tilbage til 1. kvartal 2008 for at finde en tilsvarende interesse for fastrentelån, skriver Nykredit.

<b>Skiftet er sket i et lavrentemiljø</b>
Den kraftige stigning i interessen for fastrentelån er sket, mens den korte rente har været rekordlav. De nuværende lave renter er imidlertid et udtryk for svage globale økonomier, og når det begynder at gå bedre, kan stigningen i renterne komme pludseligt og voldsomt, advarer Nykredit. Derfor anbefaler Nykredit 4%-obligationslån, hvilket også er et lån, hvis efterspørgsel er steget kraftigt.