Justitsminister: Loyal to Familia skal opløses ved lov

Bandekonflikten er eskalerende, og justitsministeren vil nu tage hårdere metoder i brug for at dæmme op

Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil forbyde banden Loyal to Familia, der primært opererer i København og Aarhus.

Derfor beder justitsministeren nu Rigsadvokaten om inden for den næste måned at undersøge, hvorvidt banden kan opløses ved lov. Det skriver DR Nyheder.

Læs også Endnu et bandemedlem varetægts-fængslet for drabsforsøg

- Jeg har bedt Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at undersøge, hvorvidt der er grundlag for at rejse en sag for at gøre Loyal to Familia ulovlig, siger Søren Pape Poulsen.

Vi er til grin, hvis vi skal acceptere, at foreninger, der laver kriminalitet, bare kan få lov til at gå og hygge sig og grine af retssamfundet.

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Voldelige formål

Politiet og anklagemyndigheden vurderede i 2010, at foreninger, herunder bander, kun kan opløses, hvis det er bevist, at de har til formål at være voldelige eller udføre kriminalitet.

Læs også Bandekonflikt eskalerer i Aarhus: - De lokker børn med iPads

- Rent principielt så synes jeg, vi er til grin, hvis vi skal acceptere, at foreninger, der laver kriminalitet, bare kan få lov til at gå og hygge sig og grine af retssamfundet, siger justitsministeren.

Loyal to Familia-banden har de seneste måneder skabt uro i både København og Aarhus. Politiet mistænker folk med relation til banden for at stå bag en lang række skyderier

Læs også Over 20 fængslede bandefolk i Aarhus afventer deres skæbne

Senest har Københavns Politi meldt ud, at Loyal to Familia ligger i voldelig konflikt med personer fra området omkring det almene boligbyggeri Mjølnerparken på Nørrebro i København og den københavnske vestegn.

- Det er en organisation, der er meget stor. Den vokser, og medlemmerne laver rigtig meget kriminalitet. Så vi må svare tilbage som samfund. Det handler også om at sætte nogle streger i sandet, siger Søren Pape Poulsen.

Læs også Uro på Hasle Torv: Hund bider bandemedlem i skridtet

Straksforbud iværksat

Hvis Loyal to Familia kan opløses, vil et straksforbud blive iværksat, når retssagen er forberedt og rejses ved en domstol, oplyser Justitsministeriet til DR Nyheder.

Hvis en domstol finder grund til at opløse Nørrebro-banden, vil det ifølge Justitsministeriet betyde, at det fremover vil være strafbart at fortsætte handlinger i gruppens navn.

Læs også Minister om bandekrig: - De er jo fuldstændig bindegale

Samtidig vil personer kunne straffes med to års fængsel, hvis de bliver nyt medlem af banden eller rekrutterer andre til banden.

Ifølge ministeriet vil det også kunne straffes med op til to års fængsel, hvis bandemedlemmerne fortsætter med at forsøge at dominere et boligområde ved for eksempel at bære rygmærker.