muted
Om at drømme sig til udlandet

Når animation bliver en levevej

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Mit hjerte banker for min animation og historier. Jeg er totalt afhængig af det, og jeg kan simpelthen ikke lade være.
Julie Hauge Andersen

Drømmen om det store udland er der nok mange, der kan relatere til. Men for Julie er det ikke bare en drøm. 

Hun har lavet tegninger for flere af de store tegnefilmsselskaber, der har adresse i det famøse Hollywood. 

Det er kun enkelte formaliteter, der adskiller hende fra livsdrømmen. Når det falder på plads, er hun på vej. Mod sin drøm. I drømmenes land. Med sin datter i hånden.

32-årige Julie Hauge Andersen drømmer om at være animationstegner i udlandet. Hun har samlet en stor del af hendes tegninger på sin hjemmeside, www.juliehaugeandersen.com
32-årige Julie Hauge Andersen drømmer om at være animationstegner i udlandet. Hun har samlet en stor del af hendes tegninger på sin hjemmeside, www.juliehaugeandersen.com

- Jeg elsker at gøre det her. Jeg kan ikke lade være. Jeg går hele tiden og tænker på, hvad jeg skal tegne, når jeg kommer hjem.

Lysene i Julie Hauge Andersens øjne bliver tændt i det øjeblik, hun beskriver sit arbejde. Hun er professionel tegner i animationsbranchen, og siden sommeren 2016 har hun arbejdet for produktionsselskabet Nørlum i Viborg. Et arbejde, der for hende er meget mere end blot en fast indkomst.

Her har Julie lavet en helt færdig tegning af sig selv.
Her har Julie lavet en helt færdig tegning af sig selv. Foto: Julie Hauge Andersen

- Mine tegnedrømme har altid været der. Da jeg var tre år, sagde jeg, at jeg gerne ville være kunstmaler, for jeg vidste ikke noget om, hvordan man kunne komme til at leve af at tegne.

VIDEO: Se hvordan Julie arbejder med at opbygge tegningerne i forskellige lag, før de er helt færdige.

Julie tilbragte den første del af sit liv på Grønland, men hendes ungdomsår foregik i Horsens. Nu trækker hendes drømme hende i retning med noget større. Mod flere muligheder i det store udland.

- Jeg har en stor drøm om, at jeg rigtig gerne vil prøve at tage til USA og flytte hele mit liv og arbejde derover. Jeg føler, at mine drømme og passioner trækker mig mere i retning mod udlandet.

Det er i USA, der er de bedste muligheder for at lave det, Julie drømmer om. Men havde det været et hvilket som helst andet sted i verden, havde det været underordnet, mener hun. Det er tegningerne, hun lever og ånder for.

Julie har også lavet sine egne versioner af kendte tegneseriefigurer, som her hvor hun har tegnet Wonder Woman.
Julie har også lavet sine egne versioner af kendte tegneseriefigurer, som her hvor hun har tegnet Wonder Woman.

Hun fortæller med en stilfærdig ro og dyb koncentration. Det er hverken sjov eller en urealistisk barnedrøm, der ligger bag ordene. Og det er ikke bare en drøm om fjerne himmelstrøg – det er et inderligt ønske om at lave det, hun brænder for. Det vidner hendes skolepapirer også om.

En dispensation på grund af talent fik hende som 16-årig igennem den første bacheloruddannelse i karakteranimation på Animations Værkstedet. Det skete til trods for, at hun hverken havde studentereksamen eller reel erhvervserfaring.

Her har Julie tegnet en skitse af hende selv, der er ved at tegne.
Her har Julie tegnet en skitse af hende selv, der er ved at tegne. Foto: Julie Hauge Andersen

Senere fik hun endnu en bachelorgrad som grafisk fortæller, og i udlandet er hun heller ikke gået ubemærket hen.

- Jeg har været i USA nogle gange nu. Jeg har skabt mig en masse gode kontakter, og jeg har fået rigtig god feedback, når jeg har vist mit portfolio med tegninger. Derfor kan jeg bare mærke, at jeg er så klar nu, som jeg overhovedet bliver, til at prøve at gøre de her ting.

muted
Om at erkende sine fejl

Når det er nemmest at give op

Jeg har sat rigtig mange begrænsninger for mig selv. Jeg har været min egen største stopklods.
Julie Hauge Andersen

Der er en tid i Julies liv, hun ikke er helt stolt af. En tid, der bærer præg af manglende håb og troen på, at det lykkes.

- Jeg har givet op en gang. Og det gav mig rigtig mange dårlige ting og ærgrelse. Jeg synes bare, der var rigtig langt til stjernerne, og jeg havde rigtig svært ved at se vejen derhen. Jeg synes ikke selv, jeg var dygtig nok.

Julies øjne er ikke så tændte længere, og hvis man ser godt efter, kan man fornemme lidt flakken.

Ud over tegninger af mennesker, laver Julie også figurer, som ikke findes i den virkelige verden. Men som på tegningen her kan hun sagtens tilføje menneskelige egenskaber til fantasifigurerne.
Ud over tegninger af mennesker, laver Julie også figurer, som ikke findes i den virkelige verden. Men som på tegningen her kan hun sagtens tilføje menneskelige egenskaber til fantasifigurerne. Foto: Julie Hauge Andersen

Som 21-årig nyudklækket bachelor stod Julie med hele livet og alle muligheder foran sig. Men hun var ung og turde ikke tro på sig selv og det talent, der netop havde bragt hende derhen.

Derfor besluttede hun sig for at gå en sikrere vej end hendes kunstdrømme. Hun søgte ind på pædagogseminaret i Horsens.

Selvom Julie oftest tegner på sin computer, gør hun også brug af den gammeldags metode med at tegne på papir.
Selvom Julie oftest tegner på sin computer, gør hun også brug af den gammeldags metode med at tegne på papir. Foto: Julie Hauge Andersen

- Når man er yngre, kan det være sværere at tro på sig selv. Det kan jeg se nu, for den periode, hvor jeg ikke tegnede, savnede jeg det faktisk rigtig meget. Og jeg ærgrede mig helt vildt over, at jeg ikke prøvede noget mere.

Ud over figurer tegner Julie også forskellige baggrunde og universer. Lige nu er hun i gang med at lave baggrunde til en kendt tv-serie, som endnu ikke må offentliggøres.
Ud over figurer tegner Julie også forskellige baggrunde og universer. Lige nu er hun i gang med at lave baggrunde til en kendt tv-serie, som endnu ikke må offentliggøres. Foto: Julie Hauge Andersen

Der gik præcis en måned, før hun droppede ud af pædagogstudiet. Det fungerede ikke for hende. Der var noget andet, der føltes mere rigtigt. Julie vil fortælle historier med tegninger og give noget videre. For historier kan samle folk på tværs af religion og kultur, mener hun. 

Den gamle drøm, der lå gemt i baghovedet, kunne hun ikke slippe. Og denne gang var der en helt særlig årsag til, at fremtiden som tegner i udlandet, skulle lykkes.

muted
Om at være alenemor

Når der opstår ekstra motivation

Der er lige pludselig et lille menneske, man elsker over alt på jorden, som man skal tage sig af.
Julie Hauge Andersen

Lærke. Det hedder Julies datter. Lærke er seks år og har lyst hår og en tusch i hånden. For hun tegner. Ligesom sin mor.

- Det har gjort en kæmpe indflydelse på mig at få Lærke. Jeg har virkelig lært rigtig meget om mig selv, og selvfølgelig sætter det også oddsene på en helt anden måde at få et barn.

Julies stemme bliver blød og overbærende, mens ansigtet igen får liv og nærmest et blik af forelskelse tændes i hendes øjne.

Julies datter, Lærke, sidder altid ved spisebordet og tegner, når hendes mor selv har travlt med arbejdet.
Julies datter, Lærke, sidder altid ved spisebordet og tegner, når hendes mor selv har travlt med arbejdet.

Det var, da Julie var havde opgivet alle de farverige drømme, at Lærke kom til verden. Drømmen om et tegnestudie i Hollywood var i forvejen langt væk, men nu føltes den endnu længere. Ansvar, forventninger og et lille, nyt menneske krævede Julies fulde opmærksomhed.

Det kræver, at man kan have mange bolde i luften på samme tid, når man både er hårdtarbejdende alenemor og drømmer om at flytte til udlandet, mener Julie.
Det kræver, at man kan have mange bolde i luften på samme tid, når man både er hårdtarbejdende alenemor og drømmer om at flytte til udlandet, mener Julie. Foto: Julie Hauge Andersen

- Jeg vil rigtig gerne inspirere hende til at blive en stærk kvinde. Og at hun kan se, at hvis man arbejder rigtig hårdt for de ting, man drømmer om, og man virkelig, virkelig gør sit allerbedste, så kan man også opnå det.

Selvom det kan virke som en begrænsning, at Julie er blevet alenemor, er hun blevet langt mere optimistisk. Der er opstået en ekstra motivation, en ekstra årsag til, at hun denne gang ikke må give op.

Når Julie ikke tegner, så bruger hun al sin tid på sin seksårige datter, Lærke.
Når Julie ikke tegner, så bruger hun al sin tid på sin seksårige datter, Lærke.

- Det er ikke kun for mig selv nu, det er også for Lærke, at jeg gør det her.

Til trods for et liv som alenemor var Julie igen fast besluttet på at flytte til Los Angeles.

muted
Om at forsøge igen

Når anden gang er lykkens gang

Har man viljen, troen og drømmen om at gøre noget, så tror jeg, at man kan komme rigtig, rigtig langt.
Julie Hauge Andersen

Selvbegrænsninger og bristede håb er fortid. Julie tør igen drømme stort. Men denne gang skal drømmen blive virkelig.

- Det har selvfølgelig også givet mig en ekstra motivation. Jeg ved godt, at jeg er meget anderledes, fordi jeg vælger at satse så stort, som jeg gør. Og så må det briste eller bære. 

Julie gør meget ud af at lave tegninger, der hurtigt fanger blikket ved at være anderledes og skæve.
Julie gør meget ud af at lave tegninger, der hurtigt fanger blikket ved at være anderledes og skæve. Foto: Julie Hauge Andersen

Julies stemme bliver fast og selvsikker, og hendes øjne sprudler af energi. Hendes animerede barnedrøm er ikke længere blot et håb. Det er et mål og en livsvej. Nu blot med en ekstra passager; hendes datter.

Men det er ikke bare sådan lige at flytte til et andet land med en seksårig. Venner, familie og en velkendt opvækst er noget af det, Julie og hendes datter må vinke farvel til, når de stiger ombord på flyet mod drømmenes land.

Julie laver også små tegneserier som denne, der viser en situation mellem hende og datteren Lærke.
Julie laver også små tegneserier som denne, der viser en situation mellem hende og datteren Lærke. Foto: Julie Hauge Andersen

Egoistisk, kan man kalde det. Men sådan ser Julie ikke på det.

- Selvom jeg har nogle vildt høje ambitioner og helt vildt store drømme om at gøre nogle ting, så bliver det aldrig på bekostning af hende. Det er lige så meget på grund af hende, at jeg gør det.

Selvom Julie gerne vil arbejde som professional tegner, bruger hun også meget fritid med tegneværktøj i hånden.
Selvom Julie gerne vil arbejde som professional tegner, bruger hun også meget fritid med tegneværktøj i hånden. Foto: Julie Hauge Andersen

Julies erfaringer som barn på Grønland bakker op om det valg, hun har truffet på vegne af sin datter. En opvækst uden for Danmarks grænser styrker relationen til moderlandet, mener hun.

- Jeg tror selv på, at det giver rigtig meget til ens person, fordi man får et helt andet perspektiv på tingene, og man får et andet perspektiv på Danmark.

Hør Julies råd til, hvordan man lærer at tro på sig selv og følge sine drømme.

Det er fem år siden, Julie besluttede sig for at grave den drøm frem, der ellers var parkeret langt væk i hendes tanker. Hun søgte ind på bacheloruddannelsen som grafisk fortæller, som hun afsluttede sidste år.

- Jeg vil ikke lade noget stoppe mig, selvom jeg har nogle begrænsninger. Man kan finde mange begrænsninger for sig selv, men hvis man arbejder virkelig hårdt, og man virkelig giver sig, og man tør springe ud i det, så kan det lykkes.

Julie finder ofte inspiration til hendes tegninger fra virkelige mennesker. Sportsfyren her er en blanding af flere forskellige folk, hun mødte på en tur til USA.
Julie finder ofte inspiration til hendes tegninger fra virkelige mennesker. Sportsfyren her er en blanding af flere forskellige folk, hun mødte på en tur til USA. Foto: Julie Hauge Andersen

Der er stadig en del, der skal falde på plads, før drømmen kan blive til virkelighed. Men Julie giver ikke sådan lige op.

- Det kan tage omkring et år eller måske mere, før vi kan tage af sted. Der er en masse forarbejde, men jeg arbejder hårdt på at få det til at lykkes.

Nu venter næste eventyr forude. Et eventyr af de helt store. Et nyt job, et nyt land og et helt nyt liv for Julie og datteren Lærke. For passionen og drømmen lever i bedste velgående. Og forhåbentligt bliver det snart til virkelighed. 

TEKST Louise Fischer

ILLUSTRATIONER Julie Hauge Andersen

ØVRIGE BILLEDER/VIDEO Louise Fischer

Udgivet januar 2018

muted