Juleaften på Fregatten

En stor gave pakkes ud i dag

En prominent og længe ventet genstand ankommer onsdag til Fregatten Jylland i Ebeltoft.

Der er tale om en dampmaskine fra det engelske kongeskib HMY Victoria and Albert III fra 1899. Nærmere bestemt drejer det sig om maskinen fra det hjælpefartøj, dampbarkassen, der blev brugt til at fragte de øverste chefer og kongelige passagerer ind i fremmede havne, når kongeskibet ankrede op på reden.

Maskinen skal indsættes i dampbarkasse nr. 30, som værftet på Fregatten Jylland i snart et år har arbejdet med at restaurere.

Dampbarkassen er et af de eneste bevarede hjælpefartøjer fra "Jyllands" tid. Den blev i 2004 fundet i Vejle, hvor den en overgang havde fungeret som lystbåd, og købt tilbage. Maskineri og kedel var dog på dette tidspunkt gået tabt.

Rejste til England
Fregatten Jyllands personale måtte således en tur til England for at finde nye dele. Dampmaskinen blev efter et omfattende detektivarbejde fundet hos den 89-årige Peter Hollins fra Gosport i Sydengland, som har startet et mindre bådværft, der restaurerer dampdrevne fartøjer.

- Næste skridt bliver at fremskaffe en kedel til dampbarkassen i Ebeltoft. Efterhånden som maskineriet bliver klar, vil det blive monteret på en bedding til afprøvning foran værftshallen. Vi glæder os til, at de besøgende her i løbet af året kan følge projektets udvikling, udtaler direktør Benno Blæsild. 

Målet er, at dampbarkassen skal være sejlklar i 2012. Den skal dagligt stå til søs i Ebeltoft Vig til ære for publikum som et led i markeringen af, at det næste sommer er 150 år siden, Fregatten Jylland indgik i flådens tal.