Jubel over moské-terror

Politiet efterforsker ytringer på facebook

Foto: Colourbox

?Håber også moskeerne bliver bombet her i Danmark, så vil jeg gerne hjælpe med det?. Denne Kommentar har fået 32 likes og blev skrevet på den offentlige facebookside ?Nej til moskeer ? oprigtig? dagen efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Frankrig.

I samme Facebook-tråd strømmer det ind med jubel og længsel efter lignende angreb i Danmark fra ligesindende moské-kritikere, og en lang række af dem er strafbare. Det vurderer juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet over for Radio24syv, der har bragt kommentarerne frem i offentligheden.

Et par eksempler:

?Sådan ha ha?

?Det er da helt naturligt og det skal vi fortsætte med, de skal udryddes/aflives?

?Håber de fortsætter med at ødelægge moskeer?

?Hvor er det fantastisk at høre?

?Jubiiiiiii?..?

?Det lyder da rigtig godt så kan de selv smage deres egen terror ? Forsæt endelig med disse angreb?

22 potentielle sager

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller har set kommentar-sporet og mener, at Politiet kunne sigte forfatterne til en del af kommentarerne efter terrorlovens paragraf 136 stk 2, der omhandler ?billigelse? til terror og paragraf 136 stk 1, der omhandler ?tilskyndelse? til forbrydelser.

I alt vurderer han, at i hvert fald 22 ytringer kunne give anledning til tiltale alene på det kommentarspor, der omhandler moskeangrebene i Paris. De risikerer alle fængsel op til to år.

Århus og Københavns Politi oplyser, at de allerede efterforsker sådanne sager, men der er endnu ikke rejst sigtelser.

Lighed for loven

To dage efter angrebet på Charlie Hebdo sigtede Københavns Politi på eget initiativ en 23-årig muslim fra organisationen Kaldet til Islam efter terrorloven. Det skyldtes, at han havde udtrykt glæde over terrorangrebet på Facebook.

- Det er problematisk, hvis politiet rejser tiltale for billigelse af terrorangrebene i Paris, men ikke for støttekommentarer og opfordringer til angreb på moskeer, siger juraprofessor Schaumburg Müller til Radio24syv.

Det faktum, at politiet ikke har rejst sigtelser mod nogle af de danskere, der bakker op om moské-afbrændinger, bliver udnyttet af radikale islamister. Det vurderer den muslimske debattør Mohammad Sabah Ahmad, der har kendskab til dele af det yderligtgående islamistiske miljø, blandt andet omkring Grimhøjmoskéen i Aarhus.

- Når de ser, at egne trosfæller bliver retsforfulgt fx for at støtte terrorangrebet i Paris, mens etniske danskere ikke bliver retsforfulgt når de skriver om at de vil sprænge moskéer i luften, så får man følelsen af, at ytringsfriheden ikke gælder for muslimer. Det er med til at radikalisere rigtig mange unge mennesker, siger han til Radio24syv.

Facebookgruppen ?Nej til moskeer ? oprigtig? har over 6000 følgere

Kilde: Radio24syv