Jørns plejefamilie: Hvad med alle dem, der ikke har nogen

Plejefamilien har forsøgt at råbe Aarhus Kommune op, så Jørn kunne få den rette hjælp, da han fyldte 18 år. Det lykkedes ikke

02:32

Skadede og tvangdsfjernede børn bliver tabt på gulvet, når de fylder 18 år, mener plejemor.

Når man fylder 18 år, har man en grundlovsikret ret til selv at bestemme over sit liv.

- Som en jurist fra Aarhus Kommune sagde, så har man også retten til at vælge, at man vil gå i hundene, siger Lilli Bach Andersen, der er plejemor til Jørn Toft Jensen.

Mange danskere har fulgt med i Jørn Toft Jensens liv og de svigt, han har været udsat for. Helt fra han som nyfødt var med i dokumentarprogrammet ’Er du mors lille dreng?’.

Læs også Eksperter advarede om spædbarns udvikling: Her er han 20 år efter

Han blev tvangsfjernet efter fire måneder hos sine forældre. Nu er han blevet voksen, men han oplever stadig svigt fra dem, der egentlig skulle passe på ham.

- Min sagsbehandler skulle ringe tilbage til mig, efter sin ferie. Det er et par måneder siden, siger Jørn Toft Jensen i programmet ’Mors lille dreng på egne ben’.

I dokumentaren 'Mors lille dreng på egne ben' møder vi Jørn i Aarhus, hvor han går rundt og ryger hash i store mængder.

Plejefamilien kan ikke længere tage vare på ham og har forsøgt at råbe Aarhus Kommune op, så han kan få den hjælp, han har brug for.

Læs også Kommune i sag om "Mors lille dreng": Vi har begået fejl

Sagsakter viser, at plejefamilie, psykologer og pædagoger har fortalt Aarhus Kommune, at når han bliver 18 år, skal de finde et specialiseret tilbud ham.

- Han har på ingen måder forudsætninger for at træffe sine egne valg eller for at tilrettelægge et liv for sig selv, siger Lilli Bach Andersen.

02:59

VIDEO: Her kan du se et uddrag fra dokumentarprogrammet, der torsdag aften sendes på TV 2. Her er Jørn lige blevet smidt ud af sin plejefamilie, fordi han har stjålet fra dem. han får dog lov til at komme hjem igen, fordi han lover at tage sin medicin.

Luk video

I september 2016 finder Aarhus Kommune en plads til ham på Tingagergården i Aarhus. Men både plejeforældrene og lederen af institutionen er i tvivl om tilbuddet er omfattende nok. Det ender også galt. Han ender i et hashmisbrug og i konflikt med kriminelle.

- Hvis man i forløbet op til hans 18. år havde været mere skarp på, hvilket tilbud han skulle have, kunne verden have set anderledes ud, end det gør i dag. Så var det ikke gået så galt, siger Lilli Bach Andersen.

Vigtig debat

Hun mener, at debatten om, hvordan Aarhus Kommune lader skadede og tvangsfjernede børn gå i hundene, når de fylder 18 år, er vigtig.

- Jørn har os, men hvad gør vi så med alle dem, der ikke har nogen til at kæmpe for sig, siger Lilli Bach Andersen. 

Læs også ’Mors lille dreng’ og plejefamilien føler sig svigtet af kommunen

Aarhus Kommune har i en pressemeddelelse erkendt, at sagen burde være håndteret anderledes.

Jørn har os, men hvad gør vi så med alle dem, der ikke har nogen til at kæmpe for sig.

Lilli Bach Andersen, plejemor

- Man kan ikke undgå at blive berørt af forløbet, når man ser udsendelsen. Vi vil gerne hjælpe Jørn bedst muligt, siger Lotte Henriksen, der er specialchef i Aarhus Kommune.

Ifølge specialchefen er der ikke nogen nemme løsninger.

- Men når vi kigger på forløbet bagudrettet, er der klart nogle ting i forhold til det organisatoriske samarbejde, der kan forbedres, siger Lotte Hansen.

Læs også 'Mors lille dreng' udnyttet som voksen: Er et nemt offer

Derudover peger hun på, at plejefamilien skulle være hjulpet noget mere.

Lukkede søjler

Knud Christensen er landsformand for foreningen SIND, han mener, at netop problemer med overgangen fra barn til voksen kan være et stigende problem.

Læs også Voksede op som plejebarn: 'Mors lille dreng' har haft enorm betydning

- Det er desværre ikke unikt, fordi vi i Danmark har bygget et system op, hvor vi har nogle søjler i forvaltningen, som gør, at vi har nogen, som er eksperter i forskellige områder. Desværre er disse søjler ikke ret gode til at tale sammen på tværs, siger Knud Christensen.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

ER DU MORS LILLE DRENG?

TV 2 har over tre dokumentarer fulgt Jørns turbulente start på livet. Første gang i 1998, hvor historien skabte stor debat om tvangsfjernelse.

1998
Vi følger Jørn og hans forældre, Anni og Bjarne, der ikke magter at tage sig af deres dreng. Jørn er i fare for at tage varig skade, og kommunen skal afgøre, om han skal fjernes.

2008
10 år senere bor Jørn hos sine plejeforældre, Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ATV 2 har over tre dokumentarer fulgt Jørns turbulente start på livet. Første gang i 1998, hvor historien skabte stor debat om tvangsfjernelse.

1998
Vi følger Jørn og hans forældre, Anni og Bjarne, der ikke magter at tage sig af deres dreng. Jørn er i fare for at tage varig skade, og kommunen skal afgøre, om han skal fjernes.

2008
10 år senere bor Jørn hos sine plejeforældre, Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ADHD og har sociale vanskeligheder.

2017
Jørn er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra, men han har udviklet et stort misbrug og er endt i kriminalitet.DHD og har sociale vanskeligheder.

2017
Jørn er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra, men han har udviklet et stort misbrug og er endt i kriminalitet.