Jørn og Ingers have blev ødelagt: Livet skal gå videre

Sag om hærværk mod have ved Silkeborg er nu helt henlagt - parret, der ejer den, forsøger nu at få det bedste ud af haven, selvom det er svært

Foråret er over os - og det betyder for mange danskere havetid.

Det gør det også for Inger Skoudal Larsen og Jørn Møller Jensen fra Balle ved Silkeborg. De har gennem mere end 25 år brugt et utal af timer på at få en flot have. Så flot, at den tidligere er blevet kåret til Danmarks tredje smukkeste og dejligste have. 

Læs også Havde Danmarks 3. smukkeste have: Nu er livsværk ødelagt

I år er der dog nogle udfordringer, som de ikke selv er herrer over.

Sidste sommer blev flere af deres planter, blomster og også deres store hæk udsat for to formodede syreangreb med knap en måneds mellemrum. For få dage siden fik parret besked fra Midt- og Vestjyllands Politi om, at sagen nu er lukket. Gerningsmanden eller -mændene er aldrig blevet fundet.

- Vi tænker da stadig på det, når vi går i haven, men livet må jo gå videre, siger Inger Skoudal Larsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Selvom alt det ødelagte plantemateriale nu er gravet op af jorden, så er haven stadig mærket af syren. 

Blandt andet den tykke hæk rundt om parrets ejendom blev beskadiget under et syreangreb i august 2016.  Foto: Privatfoto

Forsøgt at genskabe det tabte

- Lige efter angrebene plantede vi nogle nye blomster, hvor syren var blevet kastet. De gik ud med det samme og måtte graves. Ikke engang ukrudt kan vokse der. Men livet skal jo gå videre, siger Inger Skoudal Larsen, som tror, der vil gå flere år, inden der igen kan vokse noget i jorden der blev overhældt med syre. 

Haven blev anlagt i begyndelsen af 1980'erne efter, at parret byggede deres hus på grunden lidt uden for Silkeborg. 

Gennem årene er indretningen af haven blevet deres fælles projekt og passion.

Her ses Inger besigtige haven i 1988. Allerede dengang var den både grøn og farverig.  Foto: Privatfoto

- Inger er heldigvis blevet smittet med min haveglæde, fortæller Jørn Møller Jensen, som altid har været fascineret af det arkitektoniske og æstetiske ved haver. 

På trods af hærværket er parret fortrøstningsfulde, når det kommer dens fremtid. De ødelagte planter er for længst fjernet og krukker med nye er placeret rundt omkring for at skabe fylde. 

Tid til at nyde haven

- Folk vil ikke kunne se, at der mangler noget. Vi har stillet nogle potter frem og forsøgt at skjule det. Lige nu er den lidt bar, men den skal nok blive flot til sommer, siger Jørn Møller Jensen. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Billedet her er fra i år, hvor man kan se, at der stadig er masser af liv i haven, selvom årstiden lige nu er imod den.  Foto: Privatfoto

Inger Skoudal Larsen og Jørn Møller Jensens have er i år åben et par gange i løbet af sommeren, hvor interesserede kan komme indenfor og gå en tur på brostenene, mens de beskuer havens mange farver. 

Meningen med haven har nemlig hele tiden været, at det skal være en oplevelseshave. En havemed træer, blomster - særligt stauder -  og grønne planter i bede. Det er et arbejde der har taget mange år.

Det skulle være en rekreativ have, som vi nu kan nyde i vores pensionisttilværelse.

Jørn Møller Jørgensen, haveejer, Balle 

- Dengang vi byggede huset, anlagde vi først en græsplæne. Derefter begyndte vi at grave græsset op igen og brugte noget af jorden til hævede bede, forklarer Jørn Møller Jensen, som i dag er glad for, at parret arbejdede hårdt på haven mens de var unge:

- Det skulle være en rekreativ have, som vi nu kan nyde i vores pensionisttilværelse.

Haven kaldes "Havnen ved Hegnet" og er i alt 1.000 kvadratmeter stor. 

01:44

VIDEO: Jørn Møller Jensen og Inger Skoudal Larsen var målløse, efter at de fik deres have ødelagt. Se et tv-indslag fra juli sidste år her.

Luk video