Jobcentre kan koste kommuner dyrt

Hvis arbejdsløsheden stiger, vil det koste mange millioner for Randers Kommune og Silkeborg Kommune at overtage jobcentre fra staten.

Det kan blive en dyr historie for nogle kommuner at overtage jobcentrene fra staten om knap to uger, skriver Politiken tirsdag. Det viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

I givet fald vil det dræne østjyske Horsens' kommunekasse for mere end 58 millioner kroner. Randers vil miste 57 millioner kroner og Silkeborg godt 55 millioner kroner. Tabet vil opstå, hvis arbejdsløsheden inklusive aktiverede runder 160.000 personer næste år.

- Det vil betyde, at en række kommuner vil skulle spare på skoler, ældrepleje og andre kommunale serviceopgaver, fordi de skal bruge pengene på de ledige. Der er ikke noget alternativ, fordi de ledige har retskrav på ydelser som for eksempel aktivering. Hvis kommunerne ikke leverer til de ledige, får de ikke refusion fra staten, siger medlem af Arbejdsmarkedsudvalget Bjarne Laustsen (S) til Politiken.

Det er ham, der har bedt beskæftigelsesministeren om beregningerne.

Kommunernes Landsforening er begejstret for, at kommunerne nu overtager jobcentrene. Men en rundspørge, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har lavet for forbundene 3F og Dansk Metal, viser, at 60 af borgmestrene ikke har "overblik over de økonomiske konsekvenser, ændringen vil give lokalt". 71 af 98 borgmestre deltog i rundspørgen.