Jeppe har lavet en fædregruppe: Der mangler tilbud til mænd

Fædre har også brug for at snakke om bleer, sutteflasker og andre udfordringer under barsel, lyder det fra aarhusiansk far, som efterlyser mere fokus

02:39

Mødregrupper er for mange nybagte mødre en naturlig del af livet på barsel, og i nogle kommuner bliver de dannet helt automatisk. 

Helt anderledes ser det ud, når det kommer til mændene. Børnenes fædre.

Her er der ikke umiddelbart nogle oplagte initiativer. Flere kommuner som eksempelvis Aarhus, Randers, Silkeborg og Horsens er med i ordningen Familieiværksætterne, hvor meningen er at inddrage mændene, allerede før barnet er født, men det er ikke helt nok.

 

Det mener Jeppe Guldager, som i stedet har valgt at oprette Facebook-siden "Fædregrupper Aarhus - aktiviteter for fædre på barsel".

- Jeg synes, der mangler nogle tilbud til fædre der er på barsel, siger Jeppe Guldager til TV2 | ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Jeg synes, der skulle være flere fædregruppe for simpelthen at etablere noget netværk - også blandt fædre.

Nyder barslen med andre fædre

Idéen er, at fædrene kan udfylde et spørgeskema med, hvornår de skal på barsel, og hvor de bor. På den måde kan de blive parret med andre i samme situation.

Læs også Skal forberedes på familielivet

Allerede nu har 30 mænd henvendt sig med forespørgsler:

- Det vidner da om, at mænd også gerne vil holde barsel og have tid med deres unger, men at det er et spørgsmål om, der skal lidt mere fokus på det.

Jeppe Guldager har nu i halvanden måned været en del af en fædregruppe sammen med sin søn Viggo. Her bliver samtalerne ikke afbrudt af mobiltelefoner, men af babyalarmer.

 

Han er glad for at have nogle at dele oplevelserne med - for det er lidt af en omvæltning at blive forælder. Hvorfor fokusset er på mødregrupper og ikke fædregrupper, tror Jeppe Guldager, bunder i historiske omstændigheder. Dengang hvor mødrene gik hjemme og passede børn, mens fædrene arbejdede. 

Også grupper for mænd

I fremtiden håber han, at der vil komme mere fokus på fædrenes muligheder på barsel - eksempelvis via en app eller ved at sundhedsplejerskerne gør en ekstra indsats. 

Man får virkelig et andet socialt behov som nybagt far, på den måde at jeg har alle mulige mandlige studiekammerater og gamle venner, som ikke lige har fået børn, hvor der er noget andet, der fylder i deres liv.

Christoffer Bering Baden, far til Svend

- Mødregrupper bliver jo opstartet af sundhedsplejersken, hvor mødre får tilbuddet, om de vil deltage i en mødregruppe. Og det gør fædre jo ikke på samme måde, fortæller Jeppe Guldager. 

Også Christopher Bering Baden er en del af fædregruppen sammen med  sønnen Svend. Han synes, det er et super fedt initiativ. Særligt, fordi ingen i hans omkreds, er blevet far på samme tid som ham selv. 

- Man får virkelig et andet socialt behov som nybagt far, på den måde at jeg har alle mulige mandlige studiekammerater og gamle venner, som ikke lige har fået børn, hvor der er noget andet, der fylder i deres liv. Og man går lidt mindre i byen og er lidt mere derhjemme og skifter ble, siger Christopher Bering Baden.

00:36

VIDEO: Projektleder Elise Winther fra Børn og Unge i Aarhus Kommune erkender, at der har været mere fokus på mødrene.

Luk video

Øverst i artiklen kan du se et tv-indslag om Jeppe Guldagers fædregruppe.