Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd

Jens tog beslutningen om at betale for at blive HPV-vaccineret. Politikere mener, at det skal være gratis for drenge lige såvel som for piger

02:00

VIDEO: Jens har givet 4000 kroner for at blive vaccineret mod HPV. Politikere mener, at vaccinen også skal være gratis for drenge.

Jens har i dag været til lægen for at blive vaccineret mod HPV. Det kostede ham omkring 4000 kroner. Samme stik er gratis for piger under 18 år. Men altså ikke for drenge.

Det skal der laves om på, mener flere politikere i Region Midtjylland. For det er kun ganske få mænd, der gør ligesom Jens og betaler for vaccinen.

Læs også Regions-politiker: Drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccine

- Jeg har startet debatten med nogle stykker nu, fordi jeg har besluttet mig for at blive vaccineret. Men ellers er det ikke rigtigt noget, vi snakker om i min vennekreds, siger Jens, der er studerende i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det skal ikke komme an på penge

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Kun nogle af disse virustyper kan forårsage kræft. Infektion med HPV-virus kan hos mænd medføre kræft i munden, svælget, endetarm og penis.

Alt i alt kostede det mig omkring 4000 kroner. Men jeg har tænkt, at det er det værd. Jeg synes ikke, det skulle komme an på penge.

Jens, studerende, Aarhus

HPV-vaccinen er, som en del af børnevaccinationsprogrammet, et gratis tilbud til piger i 12-årsalderen. Piger op til 18 år kan få vaccinen gratis. Men kvinder over 18 år samt drenge og mænd skal selv betale for vaccination.

Jens har givet omkring 4000 kroner for hans vaccination.

- Jeg snakkede med min læge om det. Jeg har fulgt med i debatten om vaccinen og spurgte ham om det var en god ide. Og det sagde han, at det var det. Alt i alt kostede det mig omkring 4000 kroner. Men jeg har tænkt, at det er det værd. Jeg synes ikke, det skulle komme an på penge, siger han.

Pengene sparres på færre kræfttilfælde

Det er regionrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V), som er kommet med forslaget om, at drenge i Region Midtjylland også skal tilbydes gratis HPV-vaccination.

Læs også Eksperter om HPV-vaccine: - Giv den også til drenge

- Det vil selvfølgelig medføre nogle udgifter for Region Midtjylland også at tilbyde gratis vacciner for drengebørn. Men de udgifter, der er forbundet med det, vil utvivlsomt blive sparet ved at reducere på antallet af kræfttilfælde senere hen, siger Christian Møller-Nielsen.

Som udgangspunkt er formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), enig. Nu skal en undersøgelse afdække prisen, og om en vaccination af drenge overhovedet er nødvendigt.

01:15

VIDEO: Christian Møller-Nielsen uddyber her, hvorfor han mener, at også drenge skal have HPV-vaccine.

Luk video

Eksperter siger god for gratis vaccine

Ifølge Søren Riis Paludan, der er professorer og forsker i vacciner ved Aarhus Universitet, ville det give god mening også at tilbyde HPV-vaccinen gratis til drenge.

På samme måde som alle 12-årige piger også har fået den tilbudt siden 2009.

Læs også Info-møde om HPV: Vi er ikke ude på at overtale nogen

- HPV er en virus, der kan give kræft hos både kvinder og mænd. Så ud fra rationalet om, at hvis kvinder er i risiko, så er mænd også, giver det god mening, at også drenge får vaccinen, siger Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Flere lande giver allerede vaccinationen til både drenge og piger. Det gælder blandt andet Norge, USA og Canada.

00:30

VIDEO: Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet mener, at det vil give god mening også at tilbyde drenge HPV-vaccinen gratis. Foto: Joe Raedle, Scanpix

Luk video

EFTERNAVN FJERNET

Efter ønske hovedpersonen i denne artikel, Jens, har TV2 ØSTJYLLAND fjernet hans efternavn fra artiklen. Ændringen blev foretaget 16. juli 2018.