- Jeg vil ikke smadre ruder

Kontrakt skal holde unge væk fra kriminalitet

02:09

1 af 2

To østjyske kommuner får de næste fire år et nyt redskab i hånden, når det kommer til at forebygge kriminalitet blandt unge.

I Randers og Skanderborg har man nu hver fået en million kroner af Socialministeriet til at afprøve metoden, der kaldes "Aftale om god opførsel".

Det indebærer, at unge borgere, som er på vej ud i kriminalitet, skriver under på en skriftlig aftale, hvor han eller hun lover at ændre adfærd.

Aftalen bliver underskrevet i samarbejde med kommune, politi, skole og forældre. Selvom aftalen kan virke banal mener souschef i Børn og Unge i Skanderborg Kommune, Søren Aalund, at aftalen forpligter de unge til at gøre en indsats.

Han understreger samtidig, at aftalen eller kontrakten kun er et redskab blandt mange, der skal indgå som en del af den forebyggende indsats:

- Det her papir kan ikke stå alene. Det må være sådan, at det går hånd i hånd med de øvrige indsatser, vi har. Jeg tror det, at man har set noget på skrift og selv har været med til at udarbejde en aftale, det forpligter den unge til - sammen med de andre tiltag - at få lavet et kursskifte, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Aftalen kan for eksempel indeholde løfter som 'Jeg vil ikke smadre glas og ruder' og 'Jeg vil ikke skabe utryghed'.

Inspirationen til projektet kommer ifølge Socialministeriet fra England og Wales, hvor man har haft gode erfaringer med, at en skriftlig aftale har ændret de unges adfærd og afholdt dem fra en kriminel løbebane.

Du kan høre, hvad arrestforvareren i Aarhus Arrest mener om den nye kontrakt med de unge, i tv-indslaget øverst på siden.