'Jeg nød at se vinduer blive smadret'

Ung silkeborgenser deltog i weekendens hærværk under autonom fest i København.

Natten til lørdag gik flere hundrede unge amok i København. Dagbladet B.T. har fundet en af dem.

Han hedder Valdemar. Er 21 år og er vokset op i Silkeborg hos en far, der er læge og en mor, der gik hjemme.

Lørdag nat var han med til at smadre København.

- Jeg nød det, siger han til B.T. efterfølgende.

- Jeg nød at se på det ... det var forløsende at se destruktionen af alle de fine store butikker, som tjener frygteligt mange penge. De er jo et billede på kapitalismen,
siger Valdemar til B.T.

Han siger, at urolighederne var en måde at kæmpe for retfærdighed på - og så var det også en protest mod 'aflytning af autonome, der sidestilles med terrorister' og et 'opgør mod den ensretning, der foregår i samfundet, hvor alle skal normaliseres'. Og, selvfølgelig, siger han 'et opgør med hele det show, der kører med forbrugsfesten'.

Valdemar Markussen smadrede ikke selv noget. Siger han. Han malede 'kun' grafitti. Og det var helt ok.

Det er 'en kunstnerisk udtryksform,' siger han til B.T.

- Jeg synes graffiti er en rigtig fin måde at tage gaderummet tilbage på, det er jo konstruktiv 'smadder'. Med det mener jeg, at tingene blev jo lavet om - de blev 'undone'. Og så
forstår jeg i øvrigt ikke, hvorfor det kun er de folk, der har penge, der skal kunne udsmykke det offentlige rum med for eksempel reklamer.

'Omgør byen', hed lørdagens fest - 'Undoing the City'. Og det gjorde de så, Valdemar og hans kammerater.

Men vi, pressen og folk i øvrigt, fokuserer for meget på ødelæggelserne, mener han. I stedet skulle vi kigge på alt det gode, der skete.

Festivalen handlede om et opgør med normaliseringen - det borgerne har set, er kun destruktionen.

- Jeg vil hellere fokusere på den lyst, der er til at ændre vores by og skabe rum. Jeg så hellere at folk opbyggede i stedet for at destruere. Det var jo ikke en planlagt aktion, hvor man sagde Hey, tag din spraydåser med, kom og gå amok, og lad os smadre ting! For mig handler det om måden, man bryder ting ned på. Jeg mener godt, man kan bryde ting smukt ned.