Jarnvig: Det bliver hvid jul

Vejret resten af vinteren er mere usikkert

I dag er det - som mange nok er bekendt med - Mortens aften. Traditionen tro betyder det, at der skal spises and til aftentabernaklet. Men det er faktisk også i dag, at vi finder ud af, om vi skal holde juleaften i et snebeklædt Danmark. Et gammelt vejrvarsel siger nemlig, at en mild Mortens aften betyder, at vi får hvid jul, oplyser TV2 Vejrcenter.

Beder man Mikael Jarnvig, meteorolog på TV 2 Vejret, om at kigge lidt på vejret for i dag og i aften, så tyder det på, at vi kan komme til bygge snemænd og kælke samme dag, som vi skal danse om juletræet. Hvis det gamle vejrvarsel altså har ret...

- Man må i den grad sige, at vi får en meget mild Mortens aften. Dagtemperaturerne ligger normalt på 7 grader i november måned, men sådan er det ikke i år - bare i dag, vil dagtemperaturerne ligge på 9 graders varme. Aftenen bliver også mild medtemperaturer på en 7 graders varme, lyder det fra Mikael Jarnvig, der grinende og med en snært af tvivl konstaterer:

Så det må jo betyde, at vi får hvid jul i år.

Vejrvarslet siger også, at frostvejr natten mellem Mortens aften og Mortens dag betyder, at vinteren vil blive hård. Ifølge TV2 Vejrcenters prognoserner får vi dog 2-5 graders varme i nat, så tror man vejrvarslet, får vi i denne vinter ikke behov for de uldne underbukser i lige så vid udstrækning, som det ville have været tilfældet, hvis natten til i morgen blev med temperaturer under frysepunktet.

Men nu skal vejrvarsler nok også tage med et gran salt. De stammer nemlig fra tiden før man brugte meteorologi. Så i stedet for vejrudsigter lavede man vejrvarsler baseret på tidligere erfaringer - de viser sig dog sjældent at holde helt stik.

De sidste to år har vi både haft hvid jul samt hårde vintre, men et kig tilbage i arkiverne viser, at Mortens aften 2010 slet ikke var mild til trods for, at vi fik hvid jul. Derimod ramte vejrvarslet rigtigt med hensyn til den hårde vinter. Det var nemlig frostvejr natten til Mortens dag. oplyser TV2 Vejrcenter

I 2009 var det lige omvendt. Temperaturerne var høje for årstiden, så vi fik en mild Mortens aften - og ganske som varslet, fik vi hvid jul. Til gengæld ramte varslet helt ved siden af, da vi natten til Mortens dag ikke var i nærheden af frostvejr, men alligevel fik en hård vinter.

Om vejrvarslet rammer rigtig i år, må tiden vise. Men hvis vi får hvid jul, som varslet siger, vil det være tredje år i træk - og det er ikke sket i al den tid, der er blevet ført statistik over vejret