Jakob er hverdagsaktivist: Vigtigt at borgerne tager ansvar

I Østjylland spirer en ny handlekraft og opfindsomhed, som bliver kaldt hverdagsaktivisme, hvor lokale borgere tager initiativ og skaber forandring dér, hvor de bor

01:32

Jakob Baungaard er hverdagsaktivist. En hverdagsaktivist er en person, der handler på et problem eller noget som mangler i hverdagen og gør noget ved det.

- Hverdagsaktivisme er et redskab til at gøre en forskel lokalt, hvor man bor, siger Jakob Baungaard.

I sin fritiden har Jakob Baungaard fået kunstværker, en delebil og en stor legestation til landsbyen Mørke på Djursland.

- Jeg mener, der er brug for hverdagsaktivisme, fordi det offentlige kan ikke sikre en udvikling alle steder, siger Jakob Baungaard.

Læs også Kommunen hjalp Anne-Mette fra kontanthjælp til egen butik

Kunstværkerne er henholdsvis en kæmpestor træmand, Benchiller, der vogter i udkanten af Mørke. Den vil nogle muligvis kunne genkende fra Northside, hvor den har haft hjem. Og så har Jakob Baungaard skaffet en bold, der består af en masse plastikgenstande, som snart skal sættes op.

- Den her bold skulle meget gerne få folk til at reflektere over, hvor meget plast, vi bruger, siger han.

Jeg mener der er brug for hverdagsaktivisme, fordi det offentlige kan ikke sikre en udvikling alle steder.

Jakob Baungaard

Begrebet hverdagsaktivisme er opstået i Aarhus for nogle år siden, men ifølge Jakob er hverdagsaktivisme så småt begyndt at brede sig ud til landsbyerne. Og det er vigtigt.

- Mange landsbyer kæmper med manglende udvikling, så det er vigtigt at borgere i de små byer tager et ansvar og går i gang, siger han. 

Læs også Restaurant i din egen stue: Nu kan du leje en Michelin-kok

Jakob Baungaard arbejder på at starte et legetøjsbibliotek, et værktøjsbibliotek og et tøjbibliotek i Mørke, og han håber på, at han kan være med til at inspirere andre til at gå i gang.

- Alle har potentiale til at blive hverdagsaktivister, man skal brænde for noget og man skal have en skabertrang og gå ud og gøre det, siger han. 

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Jakob Baungaard.