Iværksættere i Udkantsdanmark klarede krisen bedst

Iværksættere i Favrskov og Samsø Kommuner er kommet bedre igennem finanskrisen end særligt sjællandske kommuner.

Foto: Colourbox

De relativt nystartede iværksættere i de mindre kommuner uden for de større byer klarer sig langt bedre gennem krisen end i hovedstadsområdet, skriver Børsen Vækstdanmark.

I Skive var der således i 2009 fortsat økonomisk aktivitet hos mere end fire af fem iværksættere startet i 2006-07, mens det i København var tilfældet hos under 63 procent. Det viser data fra virksomheden E-Statistik.dk, som har fået lavet en specialkørsel hos Danmarks Statistik.

- Iværksætterne i Udkantsdanmark har klaret sig overraskende godt gennem krisen, siger Kent Nielsen, indehaver af E-Statistik.dk, der arbejder med at skræddersy og analysere erhvervsstatistikker.

Kent Nielsen peger på, at antallet af nystartede virksomheder satte rekord i 2006 og 2007, hvor antallet faktisk lå 45 procent højere end fem år tidligere.

Finanskrisen gjorde et kraftigt indhug i antallet af iværksætterne fra dé to år, således at mere end 30 procent ikke var aktive i 2009. Mere præcist viser hans helt nye tal, at i gennemsnit var der på landsplan kun liv i 69 procent af dem.

I de ti kommuner, hvor andelen af fortsat aktive er størst, er der ikke én eneste kommune fra hovedstadsregionen og heller ikke fra det øvrige Sjælland.

Efter Skive, som topper listen med 80,4 procent endnu aktive iværksættere fra 2006-07, kommer Favrskov med blandt andre de gamle kommuner Hammel og Hadsten nordvest for Århus, og dernæst kommunerne Samsø, Billund og Brønderslev med 77-79 procent.

På bund-10-listen er Ærø eneste kommune, som ikke ligger i det nordvestlige hjørne af Sjælland med Københavns kommune som den ringeste. På de næstnederste pladser følger Fredensborg, Frederiksberg og Glostrup inden Ærø.