Ingeniørstuderende opfinder insekttællende robot

To studerende fra Aarhus har bygget en insekttællende robot, der kan være med til at overvåge naturens udvikling.

Robotten kan selv identificere forskellige insekter. Genrebillede. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

To ingeniørstuderende på Aarhus Universitet har i forbindelse med deres bachelorprojekt udviklet en robotarm, der kan artsbestemme og optælle insekter på et splitsekund.

Når robotten identificerer forskellige arter af insekter, kan det bruges til at finde ud af blandt andet naturkvaliteten i vandløb og søer og udviklingen i miljøet i forbindelse med klimaforandringerne.

Læs også Aarhus-forskere vil fange ulve i store musefælder

Det fortæller Toke Thomas Høye, der er seniorforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Han er idémand og har været projektleder i forbindelse med de to studerendes arbejde i udviklingen af robotarmen. 

Den kan identificere meget små insekter.

Thomas Lyhne, studerende

- Inden for nogle dele af miljøovervågning kan man indsamle insektarter, som er en måde at finde ud af kvaliteten i dele af miljøet heriblandt vandløb og søer, siger Toke Thomas Høye.

- Så kan man vurdere, om søen eller åen har det godt. Det er noget, eksperter plejer at undersøge selv, men det er ret langsommeligt og omkostningsfuldt. Selve projektet har været i gang længe.

Robotten videreudvikles

Det er Thomas Lyhne, der sammen med bachelorkammeraten Kristoffer Løwenstein har udviklet robotten ud fra et tidligere projekt, hvor forskere ikke havde taget det næste skridt ved at bygge robotarmen.

- Vi ville hjælpe med at bygge sådan en robot, fordi der har været mangel på at kunne identificere dem hurtigt og teknisk, siger Thomas Lyhne.

- Den kan identificere meget små insekter, og det kan være svært at gøre manuelt på en effektiv måde, siger han.

Læs også Undgå at dit barn får psykiske lidelser: Forskere har fundet løsningen

Selv om Thomas Lyhne og Kristoffer Løwenstein afleverede deres bachelorprojekt i efteråret, videreudvikles der stadig på robotten.

Lige nu kan robotten identificere et par hundrede arter, og derfor arbejdes der på at træne den til at kunne identificere flere dyr.

- Nu gælder det om at optimere den tid, det tager at identificere det enkelte insekt, for det betyder meget, om det taget et minut eller et sekund, siger Toke Thomas Høye.

07:28

VIDEO: I Danmark skal vi leve af gode idéer fra kloge hjerner, og forskning er ikke forbeholdt kloge hoveder på universiteterne. I sidste måned bød Aarhus Universitet indenfor til Forskningens Døgn. Videoen er fra 24. april 2019.

Luk video