Indsatsleder efter brand i Knebel: - Det kunne være gået galt

Havde det ikke været for hurtige brandfolk i Knebel, kunne en sommerhusbrand i aftes være endt langt værre

Det tog kun omtrent fem minutter for brandfolkene at rykke ud til en sommerhusbrand i Knebel søndag aften. Foto: Øxenholt foto

Det er en heldig sommerhusejer, der mandag morgen kan ånde lettet op takket være hurtige brandfolk i Knebel.

Kort før midnat søndag aften blev brandfolkene nemlig kaldt ud til en brand et sommerhus på Havbakken.

Hvis beredskabet i Knebel ikke havde været så hurtige til at rykke ud, så tør jeg godt sige, at sommerhuset var brændt ned.

Jan Ricke, indsatsleder

Ikke mere end fem minutter tog det, før de allerede var i gang med at slukke branden.

- Klokken 23.42 modtog vi en alarm om ild i et brændeskur, som hurtigt fik fat i udhænget på sommerhuset. Det tog tre minutter for brandfolkene at møde ind på stationen, og allerede to minutter senere var slukningsarbejdet i gang, fortæller indsatsleder Jan Ricke fra Beredskab og Sikkerhed Djursland til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ekstremt vejr: Frivillige på vandværker er ved at bukke under

Det bekræfter Østjyllands Politi, der også rykkede ud til sommerhusbranden.

- Da politiet ankommer til stedet, er brandvæsenet allerede til stede. Klokken 00.18 lykkedes det brandvæsenet at slukke branden, og der var kun få skader på selve sommerhuset, siger Jeanette Løv Rasmussen, der er kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Allerede nu har politiet en idé om, hvad der forårsagede branden. 

- Vi har efterfølgende været i kontakt med ejeren til huset. Han fortæller, at årsagen højst sandsynligt var en træklods, der var blevet lagt tilbage i brændeskuret, fordi det ikke var lykkedes at bruge den til optænding. Der kan derfor have været gløder på den, som har startet branden, fortæller Østjyllands Politi. 

Læs også 41-årig mand udvist for bestandigt efter overgreb mod datter

Ifølge indsatslederen for Beredskab og Sikkerhed Djursland kunne det være endt langt mere galt, hvis det ikke havde været for de kvikke brandfolk.

- Hvis beredskabet i Knebel ikke havde været så hurtige til at rykke ud, så tør jeg godt sige, at sommerhuset var brændt ned, fortæller han.

Der var et sommerhus på Havbakken i Knebel, der søndag aften brød i brand, men hurtige brandfolk nåede at rykke ud. Foto: Google Maps

Det var med en vis portion held, at brandfolkene overhovedet kunne rykke ud fra en brandstation i Knebel. Tilbage i 2015 stod den lokale brandstation nemlig over for en mulig lukning. Det forslag blev i hvert fald stillet til den politiske styregruppe for beredskab for Randers, Favrskov samt Nord- og Syddjurs kommuner i forbindelse med en sparerunde.

- Dengang blev det meldt ud, at beredsskabet skulle spare i omegnen af syv millioner kroner. Vi gennemgik derfor grundigt, hvad vi kunne gøre, og der blev alle lavthængende frugter høstet. Det fortæller beredsskabsdirektør Kasper Sønderdal til TV2 ØSTJYLLAND.

Det var både brandstationen i Knebel og Fjellerup samt 1-minuts udrykningen i Randers, der var i fare for at blive sparet væk, men sådan gik det alligevel ikke.

Vi har lavet markant mere fremdrift på de lokale brandstationer, fordi de nu i højere grad arbejder sammen med andre stationer i området, hvis der er brug for hjælp.

Kasper Søndergaard, beredskabsdirektør

- Når Knebel og de andre beredsskabsstationer var i spil, så var det fordi, man så på, hvor ofte de bliver brugt. Men vi vurderede, at det ikke kunne lade sig gøre at lukke dem, siger Kasper Sønderdal.

Brandstation i fremdrift

Og heldigt for sommerhusejeren i Knebel og de andre brandstationer, har de i dag også fået mere at lave til trods for, at der ikke som sådan er flere ildebrande.

- Vi har lavet markant mere fremdrift på de lokale brandstationer, fordi de nu i højere grad arbejder sammen med andre stationer i området, hvis der er brug for hjælp, fortæller beredskabsdirektøren. Derfor ser han heller ikke nogen chance for, at brandstationen i Knebel i fremtiden skal lukke.

Læs også Gårdbrand nær Silkeborg opstod mellem grisestalde

Der var ingen tilskadekomne som følge af branden, og ifølge indsatslederen blev branden slukket i tide, inden den nåede at få ordentligt fat i sommerhuset:

- Det var kun røg, der for alvor nåede at trænge ind. Vi tilkaldte desuden skadesservice, fordi brandfolkene var nødsaget til at smadre et par døre i sommerhuset for at kunne udføre deres arbejde, fortæller indsatsleder Jan Ricke.