Inder vil bære religiøs kniv

Landsretten skal afgøre, om en indisk studerende ved Aarhus Universitet skal have lov til at bære en religiøs kniv.

Landsretten skal tage stilling til, om en inder af trosretningen sikh kan få lov til at gå rundt med en sløv religiøs kniv.

Københavns Byret gav i april inderen forbud mod at bære kniven, og der blev samtidig udstedt en bøde på 3000 kroner, men Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til at anke dommen

Med byrettens forbud var Danmark det første sted i verden, hvor en sikh blev dømt for at bære den sløve kniv kirpan. I flere lande har mandlige sikher haft problemer med kniven, men hidtil er alle anklager trukket tilbage.

Inderen Ripudaman Singh, som er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, har som en religiøs pligt båret den 18 cm lange kniv under sin skjorte. Kniven er krum ved spidsen og er ikke et våben - den skulle end ikke kunne skære et æble over.

Hans advokat, Mandeep Singh Rathour, er glad for, at der er givet tilladelse til, at dommen kan ankes.

- Sagen er principiel for sikherne. De ønsker at få lov til at bære kniven i en eller anden form i dagligdagen. Et absolut forbud vil sikherne ikke kunne forstå, men der vil være en fleksibilitet fra deres side, så kniven bæres i overensstemmelse med reglerne i Danmark, og der skal findes nogle rammer, som alle er glade for, siger Mandeep Singh Rathour. /ritzau/