Ikke plads til Frirummet, når psykiatrisk hospital flytter

Psykiatrisk Hospital flytter til Skejby i slutningen af året. Men der bliver ikke plads til et kreativt værksted i de nye bygninger

02:03

VIDEO: Søren Jensen er en af de patienter på Psykiatrisk Hospital, der dagligt bruger værkstedet Frirummet.

Der bliver ikke plads til et kreativt værksted, når psykiatrisk hospital og patienter flyttes til Universitetshospitalet i Skejby sidst på året.

Værkstedet Frirummet er for psykisk hårdt belastede patienter, hvor de har plads til udfolde sig kreativt og lade tanker slippe langt væk fra diagnoser og angst.

Derfor vækker det stor bekymring for både patienter og ansatte, at det lille åndehul lukker og slukker om lidt. 

Læs også Flere arbejder for at bevare Museum Ovartaci

Verdens bedste sted

Sørn Jensen er patient på Risskov Psykiatriske Hospital, og han er daglig bruger af det kreative værksted Frirummet, som ligger ved siden af de psykiatriske afdelinger.

- Det er verdens bedste sted, man kan holde sig fuldstændig rask, siger Sørn Jensen.

Alt er ødelagt. Alt håb er ude. Så giver jeg op.

Sørn Jensen, patient, Psykiatrisk Hospital, Risskov

Frirummet er et kreativt værksted for voksne patienter, som blandt andet lider af skizofreni og andre former for psykoser. På værkstedet skal tankerne langt væk fra sygdom, medicin og diagnoser.

Store konsekvenser

Men nyheden om, at Frirummet ikke er en del af planerne, når patienterne sidst på året rykker ind i de nye faciliteter i Skejby, skaber uro på det sted, der er tænkt som det modsatte.

Beslutningen kan have nogle menneskelige konsekvenser, som er meget voldsomme.

Maria Buch, projektleder, Det Kreative Værksted, Risskov Psykiatriske Hospital

- Beslutningen kan have nogle menneskelige konsekvenser, som er meget voldsomme. Det er frygteligt at tage det væk fra dem, siger Maria Buch, der er projektleder, Det Kreative Værksted, Risskov Psykiatriske Hospital.

Læs også Aarhus vinker farvel til verdens største samling af menneskehjerner

Værkstedet har i samarbejde med personalet på de psykiatriske afdelinger lavet undersøgelser blandt 40 patienters humør før og efter et besøg på værkstedet.

Ifølge dem har patienterne langt færre negative følelser efter en tur i det kreative værksted.

- Vi ser, at patienterne får det bedre i en periode. De kommer tilbage til afdelingerne uden at være rastløse og urolige, siger Maria Buch.

Læs også Ildsjæl samler ind til Museum Ovartaci

Hellere sengepladser

Der er ikke fundet plads til Frirummet i det nye lokaler i Skejby, fordi man blandt andet vil prioritere sengepladser over et frirum.

- Det er ikke maling og potteskår, der gør folk raske, det er at have en kreativitet og få tankerne væk fra sygdommen. At sidde og fokusere hårdt og brutalt på, at man er syg og indlagt på et psykiatrisk afsnit, er ikke nødvendigvis rart. Det er vigtigt at få lov til bare at være menneske, siger Maria Buch.

Læs også Kirkegård ved psykiatrisk hospital fjernes: - Det er vemodigt

For Sørn Jensen er udsigten til ikke at kunne komme på værkstedet forfærdelig.

- Alt er ødelagt. Alt håb er ude. Så giver jeg op, siger Sørn Jensen.

Halvering af pladsen

I forbindelse med flytningen af Psykiatrisk Hospital mister Region Midtjylland 90.000 kvadratmeter. Det nye Psykiatriske Hospital i Skejby tilbyder cirka 50.000 kvadratmeter.

01:17

VIDEO: Risskov Hospital mister cirka 40.000 kvadratmeter, når det bliver flyttet til Skejby sidst på året. Her kan du se hele interviewet med Gert Pilgaard Christensen, der er direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland. 

Luk video

Direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland, Gert Pilgaard Christensen, vil ikke afvise, at et lignende tiltag kan komme i spil i fremtiden, men det bliver ikke på det nye hospital.

- Vi kan ikke bare flytte Risskov 1 til 1. Ved at have en anden placering, kunne det nå ud til flere psykisk syge borgere, siger Gert Pilgaard Christensen.

Socialdemokraterne i Region Midtjylland har sat sagen på dagsordenen til det kommende møde i psykiatriudvalget.

- Jeg undrer mig over, at man ikke vil føre det her videre i Skejby, siger Lars Møller Pedersen (S), der er medlem af Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.

Øverst kan du se hele indslaget om Frirummet, som der ikke bliver plads til, når Psykiatrisk Hospital i Risskov flytter til Skejby.