Ikke nær så mange ulve som antaget

Undersøgelse viser, at antallet af ulve er nede på 20-23 ulve

01:25

Foto: Naturstyrelsen og Naturhistorisk Museum

1 af 2

Ulven har gennem længere tid været i fokus i både Midt- og Østjylland, og mange frivillige ulve-spottere har været i skovene for at forsøge at finde DNA-spor efter ulven.

Men nu viser et internationalt forskningssamarbejde med avancerede DNA-analyser, at antallet af ulve, der har været i Danmark, ikke er så højt som først antaget.

Antallet bør justeres fra de tidligere udmeldte 40 individer til højest 20-23 individer, hvoraf én til fire ulve er hunner, mens resten er hanner.

- Der vil altid være usikkerhed omkring DNA-profiler fra ekskrementprøver, da mængden af ulve-DNA er meget lille og ofte meget nedbrudt. Det har vi ikke været gode nok til at formidle tidligere, siger Liselotte Wesley Andersen, der er seniorforsker på Nationalt Center for Miljø og Energi i en pressemeddelelse.

Se eller gense hele ulvedebatten - "Ulvetimen"

Nedjusteringen kommer som følge af, at Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus deltager i et internationalt forskningssamarbejde (CEWOLF) med laboratorier i Tyskland, Polen og Holland, der skal gøre det muligt at følge ulvenes DNA-profiler på tværs af landegrænserne.

- De tidligere udmeldinger om antallet af ulve, der har været i Danmark, burde have afventet en sammenligning med de øvrige ulve-DNA-registre. Vi forventer igennem det internationale samarbejde at blive mere præcise på antallet af ulve, men endnu er processen med at genanalysere og bekræfte data ikke afsluttet, siger Liselotte Wesley Andersen.

Se levende billeder af en ulv, der blev filmet af en jæger i Borris i starten af januar, i videoen ovenfor.