I katastrofe-situationer: Drop radioen og grib mobilen

Beredskabsstyrelsen har opdateret sine råd til befolkningen i tilfælde af større kriser eller katastrofer

Beredskabsstyrelsen har opdateret råd til befolkningen i tilfælde af større kriser eller katastrofer. Foto: Mads Jensen - Scanpix

I mange år har et af Beredskabsstyrelsens gode råd i tilfælde af katastrofesituationer været, at man skal sørge for at have en batteridrevet radio i hjemmet, så man kan orientere sig, selv om strømmen er gået.

Men i takt med den teknologiske udvikling er der kommet langt bedre kommunikationskanaler. Derfor har Beredskabsstyrelsen moderniseret sine anbefalinger.

Nu hedder det i stedet, at man skal sørge for at have sin smartphone på sig.

Læs også Bestseller-ejer sagsøger Skotlands regering

Den er nemlig meget mere anvendelig, forklarer Thomas Dybro Lundorf, der er chef for styrelsens Center for Krisekommunikation.

- Mobiltelefonen er blevet en vigtig del af vores personlige beredskab. Og med en smartphone kan man kommunikere på mange flere kanaler og på den måde blive klogere på, hvordan man skal forholde sig, siger han.

En smartphone kan foruden at foretage telefonopkald også bruges til at sende beskeder, høre radio og se tv samt tjekke hjemmesider og sociale medier.

Læs også VIDEO: Tag med Hans til eksamen i rockopera

Især sidstnævnte har vist sig at spille en vigtig rolle i forbindelse med katastrofer.

- Sociale medier kan bruges til at sprede vigtig information, eksempelvis om oversvømmelser på metrostationer eller befærdede veje.

- Men de har også et dårligt ry, fordi de også kan bruges til at sprede rygter og forkerte oplysninger, siger Thomas Dybro Lundorf.

Læs også Børn med kræft i racerbiler: Man bliver hurtigt træt af hospitaler

Af samme årsag indeholder de nye beredskabsråd også anbefalinger til, hvordan man skal bruge sociale medier i en krisesituation.

Det handler blandt andet om at hjælpe til skabe overblik, dele billeder med omtanke og at være kildekritisk.

Beredskabsstyrelsen har desuden udgivet appen Mobilvarsling, der kan give besked om ulykker i nærheden.

Og så er det også en god idé at sørge for, at telefonen kan holde strøm så længe som muligt ved at anskaffe sig en såkaldt powerbank, der kan lade telefonen op, når batteriet er ved at være fladt.

Seks universielle råd ved katastrofer

Beredskabsstyrelsen har opdateret sine råd om hjælp til selvhjælp, når katastrofen indtræffer.
Beredskabsstyrelsens vejledninger for, hvordan man skal forholde sig i krise- eller katastrofesituationer er blevet opdateret.
Fremover gælder følgende seks universelle råd:
- Vurder dine omgivelser.
- Tjek dit kommunikationsberedskab.
- Tænk over dine særlige behov.
- Kend til 112.
- Kend varslingskanalerne.
- Vær kildekritisk.
Derudover findes en række særlige råd i tilfælde af brande og eksplosioner, skybrud, snestorme, storme og orkaner, terror, kemiske udslip eller stormfold.
Kilde: Beredskabsstyrelsen