I Grenaa har de altid noget i gære
De Danske Gærfabrikker i Grenaa producerer tonsvis af gær. Medarbejderne er glade for deres arbejde og sætter pris på den frihed, det giver at arbejde med gær.
Det koster knap en krone og er en væsentlig ingrediens, når vi bager brød derhjemme.
Gær er ofte en fast inventar i køleskabet hjemme hos mange danskere.
Læs også
Når vi tager gær fra køledisken i det lokale supermarked kommer det ofte fra De Danske Gærfabrikker i Grenaa. Her bliver der produceret 25.000 tons gær om året.
Ti år med gær
Èn af dem, der kender gær bedre end de fleste, er Mogens Nielsen. Han har de sidste ti år arbejdet som procesoperatør hos De Danske Gærfabrikker.
Derfor ved han en én ting eller to om gær.
For selvom størstedelen af gærproduktionen anvendes til bagegær i brødindustrien, hos de lokale håndværksbagere og dagligvarebutikker. Så bruges gær også til en masse andre ting.
- Vi møder eksempelvis gær som smagsforstærker i chips og sovs. Generelt bare i mange madvarer, og så anvendes det også i medicinalindustrien, siger Mogens Nielsen, procesoperatør hos De Danske Gærfabrikker, til TV2 ØSTJYLLAND.
Nye gærvarianter
Produktionen af gær kræver en masse forberedelse og gennemtjek for bakterier og konsistens. Derfor er der ansat en række laboranter, der blandt andet tjekker kvaliteten af den store gærproduktion.
- Jeg tjekker gæren og sørger for den i orden, inden vi sender gæren ud af huset. Så folk ikke bliver syge, siger Hanne Hvidtfeldt, der er laborant på De Danske Gærfabrikker.
Det er ikke kun den traditionelle gær, der bliver produceret på fabrikken. Her bliver også ideudviklet og testet en lang række nye typer for gær, der måske kan komme i produktion.
Læs også
Lige nu er det vingær, der bliver testet i håb om at kunne sætte det i storproduktion.
- Vi tester, om det er muligt at opskalere en vingær, så vi kan producere den i store mængder, siger pilot plan ingeniør på fabrikken, Eva Lund.