I dag får du faktisk penge for din el

1. juledag er i år helt særlig, når man kigger på elpriserne. Stærk vind og lavt forbrug kommer kunderne til gode

Foto: Colourbox

Kombinationen af meget vind og lavt elforbrug skaber en helt særlig situation i dag – negative elpriser. Sådan er det i hvert fald for de godt 10.000 kunder hos energiselskabet vindstød.dk.

- Når der er høj vindenergiproduktion, som i dag, hvor det blæser meget, og så forbruget grundet lukkede virksomheder er lavt, så får vi faktisk det, som der hedder negative elpriser. I princippet får forbrugerne penge for at bruge el, siger direktør hos vindstød.dk, Morten Nissen Nielsen, til tv2oj.dk.

Læs også Nyt energi-laboratorium vil gøre en forskel

Ifølge ham er det yderst sjældent, at forholdene er så gunstige, at det er tilfældet. Det skete sidst i nogle få timer i 2015 og før det nogle timer i 2013, men i dag er det så hele dagen, at du får penge for at bruge.

- Men når det er sagt, skal det lige med, at det kun er den rå elpris, der er negativ. Du skal stadig betale skatter og afgifter, som betyder, at du får en lille udgift, forklarer Morten Nissen Nielsen.

Han udtaler sig på vegne af sine godt 10.000 kunder hos vindstød.dk., der fordeler energien fra 2500 vindmøller over hele landet. Hvordan det ser ud hos andre energiselskaber er uvist, og mange forbrugere betaler en fast pris hver måned i stedet for at være afhængig af blandt andet vejrforhold.   

01:06

På Studstrupværket holdt de ansatte langt fra fri juleaften. Se hvorfor i indslaget her. 

Luk video