Hvis du er i tvivl: Motorvejs-skilte minder dig om kulturby

Fra i morgen og resten af året vil bilister på E45 og motorvejen ved Herning blive gjort opmærksom på Aarhus' status som kulturhovedstad

Foto: Google Maps / Vejdirektoratet

Det er ikke kun Aarhus, men hele Region Midtjylland som i år byder på mange kulturelle arrangementer i forbindelse med Aarhus' status som europæisk kulturhovedstad.

Det skal bilisterne vide allerede, når de krydser regionsgrænserne på vej ind i Østjylland.

Derfor har et regionalt skilte-udvalg udpeget af transportministeren besluttet, at der skal opsættes tre midlertidige skilte langs regionsgrænsen. Et ved motorvejen ved Hedensted, et nord for Randers og et ved Herning. 

Læs også Aarhus 2017-frimærker er nu sat i salg

Skiltene vil kunne ses fra i morgen, lørdag, og resten af året.

- Vi skyndte os at behandle den her ansøgning om skiltene hurtigt, så folk kan få gavn af informationen, fortæller Frank Nørgaard (DF), som er formand for skilte-udvalget i Region Midtjylland, til TV2 | ØSTJYLLAND.

Udover at være udpeget formand for udvalget, der bestemmer hvilke skilte der skal sættes op, er han også byrådspolitiker i Randers Kommune. 

En samlet kulturbegivenhed

På de nye skilte står der "Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad i hele regionen". 

Det er den slags skilte, som i forvejen kan opleves rundt om i hele Danmark. Skiltene kaldes turistoplysningstavler. Der er i forvejen fem af dem i Østjylland, som viser vej til attraktioner: Randers Regnskov, Moesgård Museum, ARoS, Den Gamle By og Himmelbjerget.

  Foto: Vejdirektoratet

Skiltene med vejvisning til Aarhus 2017 bliver formentlig ikke de sidste. Det udnævnte skilteudvalg med Frank Nørgaard i spidsen er nemlig i gang med at vurdere 18 ansøgninger fra seværdigheder i Region Midtjylland, som alle efterspørger muligheden for et brunt motorvejs-skilt.

Hvilke seværdigheder der er tale om, vil Frank Nørgaard ikke løfte sløret for endnu. Udvalget er nemlig i gang med at søge dispensationer hos Vejdirektoratet, som udvalget hører under.

Flere skilte på vej

- Nogle dispensationer er, fordi attraktionerne ligger længere end 15 kilometer væk fra en afkørsel eller fordi der er udfordringer i forhold til skiltets placering, fortæller Frank Nørgaard til TV2 | ØSTJYLLAND. 

Det var transportminister Hans Christian Schmidt (V), som i 2016 nedsatte fem regionale skilteudvalg for at styrke tursimeindustrien.

Selvom det kan være fristende at plastre motorvejen til med brune skilte, er det også med at passe på, fortæller formand Frank Nørgaard:

- Det skal også have en værdi. 

Betingelser for at opstille et brunt turistskilt

  • Seværdigheden eller turistattraktionen skal ligge max. 15 kilometer fra nærmeste motorvej
  • Skiltene placeres ved siden af kørebanen på motorvejen
  • Skiltene placeres omkring 500 meter før første frakørselsskilt, altså cirka to kilometer før selve frakørslen
  • Der skal være en skiltemæssigt ledig frakørsel
  • Der må kun stå 1 skilt pr. frakørsel i samme retning og højest 2 skilte til samme seværdighed
  • Der kan ikke opsættes skilte omkring den centrale del af hovedstadsområdet
Kilde: Vejdirektoratet