Hver tredje bilist snakker i telefon

Bilen er ikke et hjemmekontor, siger politiet

04:31

1 af 2

Har du rattet i den ene hånd og mobiltelefonen i den anden, når du kører bil? Hvis ja, er du langt fra den eneste, viser en ny undersøgelse. 

 - Det er skræmmende, siger Østjyllands Politi til DR Østjylland.

Tusinder af bilister bruger bilen som en hjemmearbejdsplads og taler i håndholdt telefon eller ordner den elektroniske post, mens de har foden på speederen.

En undersøgelse, som Jysk Analyse for lavet for DR Østjylland, viser, at hver 3. bilist erkender at tale i håndholdt telefon under kørslen, mens hver 10. ligefrem tjekker Facebook eller mails.
 
Hos Århus Politi vækker undersøgelsens resultat harme i færdselsafdelingen:

- Det er dybt beskæmmende, at man ikke har større respekt for det, at man sidder på landevejen blandt andre mennesker. At kigge ned på et teknisk apparat øger risikoen meget for at køre op i bagenden på bilen foran, og vi ser også, at der sker frontalkollissioner, fordi en uopmærksom fører kommer over i den modsatte kørebane, siger afdelingens leder, vicepolitiinspektør Kristian Thomsen.
 
Hos Rådet for Sikker Trafik konkluderer direktør Anders Rosbo kort og godt, at østjyske bilister sætter deres eget og andres liv på spil ved at bruge bilen som en hjemmearbejdsplads.

- En tredjedel af alle ulykker sker netop på grund af uopmærksomhed, siger han.
 
Ifølge Rådet kører en bilist 89 meter i blinde, hvis han kigger på mobiltelefonen i fire sekunder, mens bilen kører 80 km/t.

Se tv-indslaget om uopmærksomhed i trafikken ovenfor.
 
Læs desuden mere om trafik-kampagnen "Så kør dog ordentligt!"