Hver fjerde på støtten

Borgmester: Hårdt for lille økonomi

Samsø er en af de kommuner i Danmark, hvor flest er på overførselsindkomst.

 

Andelen af befolkningen herhjemme, der er forsørget af det offentlige, er særlig stor på landets øer, og Samsø er i den sammenhæng ikke gået ram forbi. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

 

- Alle er selvfølgelig velkomne herovre, men det er selvfølgelig hårdt for en lille økonomi, siger øens borgmester Jørn Nissen, Konservative.

 

For jo flere der er på overførselsindkomst enten via kommunen selv eller via staten, jo færre skattekroner kommer der selvfølgelig i kommunekassen. 

 

Af tallene fremgår det således, at mere end 28 procent af befolkningen på for eksempel Lolland, Langeland, Bornholm, Læsø og altså Samsø var på offentlig forsørgelse sidste år.

 

Alligevel har Samsø Kommune formået at holde skatteprocenten i ro på 26 procent siden kommunalreformen i 2007, fortæller borgmesteren.

 

Mere end hver femte er ældre

En stor del af befolkningen på overførselsindkomst på Samsø tilhører den ældre del af befolkningen, omkring 20 procent, altså hver femte.

 

- Det er jo ikke noget, vi kan gøre noget ved. Så vi har lært at leve med det. Vi er bare glade for vores ældre befolkning, som jo heldigvis lever længe. Så det må jo være sundt at bo på en ø, siger Jørn Nissen.

 

Det samlede antal af personer i den erhvervsaktive alder på offentlig forsørgelse har været svagt faldende gennem de seneste to år. I 2012 var der 832.400 personer i gruppen, hvilket er 13.300 færre end året forinden.