Hurtig scanning skal redde liv

Patienter med blodprop skal behandles hurtigt

Det er et spørgsmål om liv eller død, når patienter bliver indlagt med en blodprop i hjernen.

Derfor er det altafgørende, at patienten bliver behandlet så hurtig som muligt. I dag tager det mellem en time og halvanden fra en blodproppatient ankommer til hospitalet til behandlingen går i gang, da patienten først skal scannes.

Det er alt for lang tid, mener Aarhus Univeristetshospital. Derfor har en række forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde hospitalet udviklet en ny og hurtigere scanningsteknologi.

- En blodprop i hjernen er en af de mest frygtede og hyppige sygdomme, der i løbet af timer kan gøre os invalide eller slå os ihjel. Den teknologi, vi har udviklet, kan på under et minut kortlægge både beskadiget og levedygtigt hjernevæv ved en blodprop. Det vil være med til at forkorte undersøgelsestiden betydeligt, og dermed også reducere den tid, hvor hjernen risikerer at tage mere skade, siger ph.d. og lektor Kim Mouridsen fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne forventer, at teknologien kan være med til at reducere graden af hjerneskade efter en blodprop i hjernen.

Hvert år rammes op mod 15.000 danskere af blodprop. 4.700 dør af sygdommen, og godt halvdelen af de mennesker, der rammes af blodprop i hjernen, får varige mén.

Indtil videre er de foreløbige testresultater gode. Teknologien er blevet afprøvet på over 220 patienter fra fem forskellige lande. I 93 procent af tilfældene var der overensstemmelse mellem ekspertvurderingen og den tekniske analyse af scanningsbillederne.