1600 skoleelever strejkede for klimaet

Unge med bannere fyldte godt i gadebilledet, da skoleelever fra hele Østjylland strejkede fra skole for at gøre de voksne opmærksomme på klimaproblemet.

00:38

VIDEO: Skoleeleverne fra Galten strejkede fredag sammen med hundredvis af andre unge for at gøre opmærksom på klimaproblemerne.

15-årige Valentin Gamborg og stort set alle hans klassekammerater fra Stjærskolen i Galten strejkede fredag og deltog i en klima-demonstration i Aarhus Midtby.

Læs også Børn synger for klimaet: - Verden skal reddes, før det går amok

- Vi strejker for klimaet og for at råbe politikerne op. De skal gøre noget. Vores eneste måde at råbe politikerne op på er ved at strejke, for vi er jo kun 15 år, så vi har ikke stemmeret, siger Valentin Gamborg til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tænker, der skal være en stor pose penge og nogle i lederskabet, som kan styre Danmark, så vi bliver et forbillede for de andre lande.

Vores eneste måde at råbe politikerne op på er ved at strejke, for vi er jo kun 15 år, så vi har ikke stemmeret.

Valentin Gamborg, 15 år, Galten

Ifølge arrangørerne var flere end 1000 unge mødt op til klimastrejken i Aarhus, der var en del af den internationale klimastrejke anført af svenske Greta Thunberg.

Hun er som 16-årig skoleelev blevet verdenskendt, fordi hun i månedsvis fast har strejket i et forsøg på at råbe politikerne op.

Den 16-årige svensker Greta Thunberg er blevet verdenskendt, fordi hun i månedsvis fast har strejket i et forsøg på at råbe politikerne op. Foto: Jonathan Nackstrand - Ritzau Scanpix

Drøm om landbrug

Valentin Gamborg fra Galten drømmer om at arbejde i landbruget, når han bliver voksen, og klimaforandringerne får ham til at frygte for sin fremtid.

- Klimaforandringer betyder allerede noget for os i dag. Der har været et vejrskifte, og vi har haft sne i maj, og som landmand skal man jo have godt vejr for at få held med tingene.

Læs også Klimaet kan få unge til at stemme ved valg til Europa-Parlamentet

Derfor håber Valentin Gamborg, at den rette politiske leder vil gå foran som godt eksempel og få danskerne til at følge trop med affaldssortering, offentlig transport, samkørsel og kødfri dage.

Jeg håber, at vi kan råbe de voksne – vores forældre – op til at stemme på de rigtige her til valget.

Valentin Gamborg, 15 år, Galten

- Jeg håber, at vi kan råbe de voksne – vores forældre – op til at stemme på de rigtige her til valget, sådan at vi kan få valgt de politikere, der virkelig vil gøre noget for klimaet, siger han.  

Ros fra politikerne

Med ved klimastrejken var partileder for Radikale Venstre Morten Østergaard, og han har stor ros til de unge.

- Jeg synes, det er lykkedes de unge og deriblandt også de skoleelever, som har strejket, at få alle med på klimaspørgsmålet. Det synes jeg, de skal have en kæmpe ros for. Det er på høje tid, siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard, der er formand for Radikale Venstre, har aldrig oplevet en valgkamp før, hvor klima har fyldt så meget.

Han oplever, at der til vælgermøder er stor interesse for klimaet uanset om mødet foregår i en pensionistforening eller på en skole.

Læs også Kandidattest: Hvem skal du stemme på til folketingsvalget?

 - Jeg har aldrig oplevet en valgkamp som den her, hvor klimaet har fyldt så meget, og hvor folk vil se noget grøn handling. Derfor tør jeg godt lægge hovedet på blokken og love, at de næste fire år bliver måske de meste grønne i Danmarks historie, hvis vi får en ny retning. 

Ifølge arrangøren var der 1600 deltagere i protesten.