Hospitaler dropper billig nål: Måtte stikke alt for mange gange

Region Midtjylland dropper ny og billigere nål, da sygeplejerskerne har haft for store udfordringer med at bruge den

Region Midtjylland har valgt at droppe en nål, der har været indført på hospitalerne i flere måneder. Den gav for store problemerne. Foto: Privat

For et par måneder siden valgte Region Midtjylland at forsøge sig med en ny nål rundt om på flere af regionens hospitaler – heriblandt det i Randers og dem i Aarhus.

Nu viser det sig dog, at nålen gav alt for store problemer for både de ansatte og patienterne.

Vi har måttet erkende, at det har været svært for medarbejderne at lægge arbejdsprocessen om og bruge de nye nåle.

Dorte Christensen, Region Midtjylland

Nålen gav simpelthen for store udfordringer i forhold til at ramme de rette blodåre. Flere patienter har henvendt sig til TV2 ØSTJYLLAND med grimme oplevelser, hvor de er blevet stukket op til fem gange, inden det er lykkedes for sygeplejersken at anlægge venflon.

- Det er så også derfor, at vi nu vælger at gå tilbage til den gamle nål. Vi har måttet erkende, at det har været svært for medarbejderne at lægge arbejdsprocessen om og bruge de nye nåle, siger chef for Indkøb & Medicinteknik hos Region Midtjylland, Dorte Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også To østjyske hospitaler kåret som landets bedste igen, igen, igen

Nålen, som blev forsøgt implementeret, var en del af et nødvendigt udbud, og selvom den var billigere end forgængeren, så slår indkøbschefen fast, at man ikke er gået på kompromis med kvaliteten.

Bruges i hovedstaden

- Den stammer fra et anerkendt mærke, som de bruger i Region Hovedstaden, og den er blevet valgt gennem en samlet vurdering fra en gruppe af læger og sygeplejersker, siger hun.

Men under alle omstændigheder har regionen altså nu droppet nålen igen – også selvom perioden med den har kostet omkring 4-500.000 kroner.

05:06

Børn med diabetes 1 har været vant til at stikke sig i fingrene mange gange dagligt. Men en ny sensor kan måle blodsukkeret i vævet, og er på vej til alle børn og unge med diabetes. 

Luk video

- Det er dog stadig et billigt produkt, og nålen var en del af en større aftale, hvor de øvrige 24 elementer fortsætter, siger Dorte Christensen.

I det næste halve år vil den tidligere nål blive brugt igen, inden produktet igen sættes i udbud.