Horsens presser teleselskaber

Kommuner hæver antenne-leje

Kommuner mangedobler teleselskabernes leje for at have deres antenner stående, uden selskaberne reelt har mulighed for at sige nej. Det fortæller DR Østjylland.

Det betyder, at mobilnettet bliver dårligere, advarer telebranchen.

Oprindeligt betalte TDC 5000 kr. om året for at have deres antenne stående på Ravnebjerget 12 i Søvind i Horsens Kommune.  Men efter kommunen har opsagt lejeaftalen, skal TDC nu betale 31.669 kr. for at beholde placeringen.

Da det kan koste op imod en million kroner at opføre en ny antenne, er det ikke en reel mulighed for TDC at takke nej. Og kommuner over hele landet presser prisen som i Horsens.

- Det er helt urimeligt, siger John Strand til DR Østjylland.

Dårligere mobildækning
John Strand  er direktør i Strand Consult, der rådgiver teleindustrien.

Konsekvensen bliver ifølge ham, at teleselskaberne ikke længere vil investere i de kommuner, der hæver prisen kraftigt. Derved bliver mobildækningen dårligere. Han får medhold fra Telekommunikationsindustrien.

- Der hvor priserne er høje, der investerer teleselskaberne ikke i samme grad, og så får du som forbruger dårligere mobildækning, siger direktør Jakob Willer til DR Østjylland.

I Horsens Kommune har man ikke noget problem med, at TDC nu skal betale mere end fem gange så meget for leje sig ind på Ravnebjerget 12.

- Efter kommunesammenlægningen var vi nødt til at standardisere priserne, så de var de samme i hele Horsens Kommune, siger jurist Claus Hansen til DR Østjylland.

Kunne have sagt nej
Claus Hansen mener, at TDC bare kunne have sagt nej til det nye tilbud, og han er ikke bange for, at TDC nu ikke vil investere i samme grad i Horsens og omegn.

- Den køber jeg ikke. Priserne for leje er jo meget små beløb i forhold til de beløb, der ligger i at drive de her store mobilselskaber, siger Claus Hansen.

I Venstres folketingsgruppe på Christiansborg, står man på teleselskabernes side.

- Det virker tåbeligt, at kommunerne vil malke teleselskaberne med den konsekvens, at mobildækningen bliver dårligere for borgerne. Kommunerne burde kraftigt overveje, om de har valgt det rette spor, siger Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen til DR Østjylland.