Horsens-film årets bedste

Fængselsdrama optaget i det daværende Horsens Statsfængsel fik otte Robert-priser

Fængselsdramaet "R" blev den helt store triumfator, da Danmarks Film Akademi søndag aften uddelte sine Robert-statuetter til de bedste præstationer i 2010.

"R" tog prisen for årets bedste danske film og blev suveræn topscorer med hele otte priser.

Filmen er skrevet og instrueret af Michael Noer og Tobias Lindholm, og den har tidligere vundet prisen for bedste nordiske film på sidste års festival i Göteborg.

I onsdags blev makkerparret hædret med Carl Th. Dreyer-prisen for den opsigtvækkende film, der er beskrevet som en blanding af hårdtslående drama og antropologisk studie af livet i et dansk fængsel.

Optagelserne fandt sted i 2009 i det daværende Horsens Statsfængsel, der dengang var lukket som fængsel og senere fik ny identitet som såkaldt oplevelsescenter.

På rollelisten figurerer fortrinsvis uprøvede kræfter, suppleret med Pilou Asbæk, som måtte på scenen i Cirkusbygningen i København for at modtage prisen for bedste mandlige hovedrolle.

"R" blev produceret for et beskedent budget og med støtte fra New Danish Screen, filminstituttets særlige talentpulje.

I biograferne solgte den beskedne 33.000 billetter, og det var kendetegnende for de fleste af de nominerede og præmierede spillefilm, at de høstede fine anmeldelser og anerkendelse på festivaler i udlandet, men ikke appellerede til et stort publikum.

Omkring 550 gæster deltog i søndagens show, der havde Martin uch og Rasmus Botoft som værter.

Danmarks Film Akademi uddelte for første gang Robert-priserne 1984. De har navn efter billedhuggeren Robert Jacobsen, der kabte statuetten.