Hornslet by night: Vi vil bare hænge ud

Flere forældre og voksne i Hornslet er bekymret for de unges adfærd i byen, mens flere af de unge bare gerne vil have et sted at hænge ud sammen

02:28

VIDEO: Forældre til Hornslets 8. klasser har arrangeret en alkoholfrifest.

- You've got everybody in this club looking at you now, skråler pigerne, mens bassen pumper ud af højttalerne. Det er fredag aften i Hornslet Skoles gymnastiksal. 

For få timer siden stank der af armsved og idrætstimer. Nu danser 66 af Hornslets 8. klasseselever rundt mellem hinanden til en alkoholfrifest arrangeret af forældrene. 

- Vi snakker rigtig meget om drenge og pigedramaer og om, hvad der sker for tiden, lyder det fra Cecilie Weiss, der går i 8.a. på skolen. 

Unge drikker udenfor

Byens ungdom har i den grad også fået de voksne til at debattere. Der er jævnligt opslag på Facebook, hvor der bliver skældt ud på de unges adfærd i det offentlige rum.

- Så er den gal igen! Unge mennesker med øl og sprugt under armen vælter cykler og kører op gennem Tingvej i indkøbsvogne, lyder et af opslagene.

Læs også Skoler og foreninger ramt af hærværk i efterårsferien

Leder af ungdomsskolen Kasper Knudsen kender godt til historierne.

- Vi havde det på dagsordenen på et lokalemøde for et par uger siden, siger han og fortsætter:

- Her kunne politiet fortælle, at der ikke er noget usædvanligt over niveauet af anmeldelser af gadeuorden og lignende.

Det bekræfter politikommisær Jens Peter Stehr-Nielsen, der var med til mødet. 

Denne fredag aften er det spejderne, der laver bål ved bålhytten. Nogle gange er det unge, som mødes og drikker om aftenen.

Spørger man nogle af de unge, som er med til at feste uden for fra tid til anden, overdriver de voksne omfanget af problemer, når de debatterer på Facebook. 

- Hver gang en scooter kører i byen, så er der mange forældre, der skriver på Facebook. Vi skal passe på, hvad vi gør, men hvad gjorde den ældre generation ikke, da de var yngre, siger Helene Bech Lund fra 8.a.

Ungdomsskole uden alkohol 

Bekymringen for de unges opførsel gør, at der nu bliver åbnet i ungdomsklubben om fredagen i forsøgsperiode frem til sommerferien.

Kasper Knudsen fra ungdomsskolen tror dog ikke, at udendørsfesterne stopper af den grund. 

- Nogle af de unges dagsorden er at mødes over en øl, og det er ikke en dagsorden, som vi tilbyder, siger han og uddyber:

- Vi tilbyder masser af alternativer, men vi kan tilbyde dem nok så meget, og der vil stadig være unge, som søger et socialt fælleskab omkring alkohol.

Unge fra Hornslets 8. klasse til alkoholfrifest på Hornskole en fredag aften i februar. Foto: Pernille Olsson

Når han snakker med ungdomsskoler og SSP-medarbejdere landet over, støder han på lignende problemer:

- De siger alle sammen til mig, at hvis jeg har fundet løsningen, så skal jeg endelig ringe til dem, for de bøvler med det samme, siger han.

Få gør dumme ting

Helene Bech Lund har været til små fester, hvor unge har lavet bål uden for i Hornslet. 

- Det var ikke, fordi der skete noget ulovligt, men så var der nogen, som kom forbi og sagde, at de ville ringe til politiet. Det sker meget tit, at vi ikke ved, hvor vi skal være, siger hun.

Helene Bech Lund er glad for at bo i Hornslet og glad for at hænge ud sammen med sine venner. Foto: Pernille Olsson

Kasper Knudsen oplever en ungdom i Hornslet, som generelt opfører sig ordentligt. 

- De 30 unge, der mødes forskellige steder udenfor og drikker, er altså også herlige unge, som ikke er på vej ud i noget skidt, siger han og pointerer:

- Der er meget få unge i Hornslet, som man virkelig kan være bekymret for.

Læs også Hornslet skole er Danmarks bedste

Han han godt forstå, at nogle voksne kan blive utrygge ved en større gruppe af unge, der mødes udenfor, og han er også godt træt af, at der er unge, som har smadret flasker og lignenede.

- Men det er i syvende og sidste ende et forældreansvar. Jeg kan ikke gøre meget andet end at stille alternativer op, og selv med dem vil der være unge, der drikker sammen uden for, siger han.

Ungdomsklubben i Hornslet tager fra uge 8 et nyt våben i brug. Her begynder man nemlig at holde fredagsåbent for at være et bedre alternativ til at mødes udenfor i byen og hænge ud.  

Kan du genkende problematikken fra din by - har I eventuelt fundet på gode løsninger, så send en mail til reporter Thomas Gam Nielsen på thni@tv2oj.dk.