Holgers dyr angrebet af ulv tre gange: Vil have lov til at skyde

I landbruget er man bekymret for udsigten til flere ulve i Danmark. De vil have lov til at skyde ulven, hvis den angriber husdyr. Men ulven er fredet

02:19

Der er flere ulve på vej til Danmark – og til Østjylland. Det slår en ny rapport fra Aarhus Universitet fast.

I landbruget vækker det bekymring, for ulven kan angribe de husdyr, der er på markerne og i staldene rundt om i landet.

Holger Møller Ettrup, der er landmand ved Løgstør, har tre gange oplevet, at ulven har angrebet hans dyr. Han vil gerne have lov til at fjerne den angribende ulv for bestandigt. 

Reglerne for, hvornår man må skyde en ulv, er i dag alt for upræcise.

Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer

- Vi skal have lov til at bortskyde dem, lige så snart de kommer i nærheden af beboelse, siger Holger Møller Ettrup til TV2 ØSTJYLLAND. 

Men problemet er, at ulven er fredet. De er beskyttet af EU’s habitatsdirektiv.

Der er dog kompensation til de landmænd, som oplever, at ulven angriber dyrene. Men kompensationen er for lille, mener Holger Møller Ettrup.

- Det er latterlige beløb, jeg griner faktisk af det. Det er så lille, at det dækker hverken halv eller helt værdien af de dyr, der blev taget. Det er helt hen i skoven, siger han.

Læs også Kun et spørgsmål om tid: Flere ulve er på vej til Østjylland

Men problemet handler ikke alene om de dyr, der er blevet udsat for en ulv. For dyrene i stalden bliver stresset af ulveangrebene.

- Det er ikke så galt med de dyr, der er blevet taget. Det kommer vi os nok over. Men det er meget værre for dem, vi har tilbage, siger Holger Møller Ettrup.

Hos Landbrug og Fødevarer mener man, at det skal være tilladt for landmændene at skyde en ulv, hvis den er i færd med at angribe husdyr, eller hvis en ulv træffes inden for eller 50 meter fra en ulve-sikker indhegning.  

- Reglerne for, hvornår man må skyde en ulv, er i dag alt for upræcise. Politikerne bør derfor lave retningslinjer, der sikrer, at landmænd, som oplever igangværende eller nært forestående angreb på husdyr, kan handle i nødværge uden forudgående tilladelse. De skal kunne beskytte deres dyr ved at dræbe den eller de angribende og truende ulve, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ulven kommer - men hvilke dyr er ellers på vej til landet?

Miljø- og fødevareminister Esben Lund Larsen (V) har udtalt til TV 2, at med de ynglende ulve er der øget behov for regulering og at kampen for at få lov til at regulere i den voksende ulvebestand skal kæmpes på EU-plan, da ulven er fredet af EU-regler.

- Vi ser på muligheden for at samle de lande i EU, der har problemer med ulve, så vi sammen kan påvirke EU-Kommissionen til at se på, om der er behov for justering i selve reguleringen af ulve, sagde Esben Lunde Larsen til TV 2.

I klippet over artiklen kan du høre landmand Holger Møller Ettrup fortælle om sine kedelige erfaringer med ulven