Jeg syntes dengang, at min mave var for stor og mine bryster for små

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 En lille kvindemave

- Her er jeg som 22-årig, dengang syntes jeg, at jeg var for tyk. I dag tænker jeg: Hold da op, jeg var da en sild!

Gunhild, 22 år
Gunhild, 22 år

Gunhild på 52 år kigger på fotoet af sig selv som ung og genkalder sig følelsen af, at hendes mave var for stor og brysterne for små.

- Men det var jo bare en lille kvindemave, og brysterne var da pæne. Jeg var da smækker-lækker! Hun slår en høj befriende latter op. I dag er hun så sikker på sin egen krop, at hun er blevet vinterbader, hvor det hører sig til at smide al tøjet, når man bader og er i sauna. 

 

Jeg gik altid og sugede min underlæbe ind, for jeg syntes, den var for stor

Gemte sig

Astrid på 65 år er også vinterbader og elsker at være nøgen, men på et foto som 17-årig gemmer hun sig bag et stort sjal: - Jeg syntes, min mave var for alt stor, mine bryster for små og min underlæbe for stor. Så jeg gik og sugede den ind, husker hun.

Astrid, 17 år
Astrid, 17 år

- I dag tænker jeg: Hold op, hvor har jeg/hun spildt en masse liv og en masse muligheder i det selvbillede. Men der lå en angst for selvglæde. Man skulle endelig ikke blive for glad for sig selv, for så var man selvglad, og det måtte man sandelig ikke være.

Tænk, så meget negativ energi jeg har brugt på det

Lad nu være

- Hold kæft, du ser godt ud, ville jeg have sagt til mig selv, hvis jeg kunne, fortæller Kirsten, da hun viser et foto af sig selv som 29-årig. For Kirsten var problemet som ung, at hun altid syntes, hun vejede fem kilo for meget. I dag som 73-årig kan hun kun ryste på hovedet af sig selv og siger til sit unge jeg:

Kirsten, 29 år
Kirsten, 29 år

- Du er ligesom, du skal være. Lad være med at bruge så meget negativ energi på det, for det er sådan, du er skabt. 

Nøgne i sauna

I dag er alle tre kvinder så tilpasse med deres kroppe, at de med fornøjelse smider tøjet for at vinterbade ved Den Permanente i Risskov ved Aarhus. Her hører det sig også til at gå i sauna mænd og kvinder sammen, og også her er man helt nøgen. 

Unge kvinder lider også i dag af mindreværd

Ligesom Gunhild, Astrid og Kirsten led med alskens kvaler over deres kroppe, er en tredjedel af unge kvinder i dag utilfredse med deres krop.

En undersøgelse blandt 528 unge kvinder i alderen 16 til 30 år viser, at 33 pct. ikke går på stranden eller i svømmehallen, fordi de er flove over deres udseende.

Når Astrid og Gunhild taler om deres tykke maver, er de helt på linje med unge kvinder i dag, hvor halvdelen er utilfredse med deres mave.

 

Mændene havde ingen problemer med min krop, problemerne skabte jeg selv

Ikke mændenes skyld

For både Astrid og Kirsten kom kvindernes frigørelse i 1970'erne som en stor befrielse:

- Da slog alle sig mere løs, og det gjorde jeg også, husker Kirsten, der heller ikke bebrejder mændene noget: 

- Det havde ikke noget med mændene at gøre. Det havde ikke noget med andre end mig selv og mit eget lave selvværd at gøre, fortæller Kirsten.

Astrid er enig: - Jeg har haft forskellige mænd gennem i mit liv, og det er ikke dem, der har haft et problem i forhold til min krop, tværtimod: Problemerne har jeg selv skabt. 

Gunhild undrer sig, når hun kigger tilbage, for det er gået op for hende, at hun var så usikker på sig selv som ung, at hun aldrig opdagede, at mange mænd faktisk syntes, hun var dejlig:

- Flere har siden sagt til mig: Så du slet ikke, at du blev attrået? Men det så jeg ikke dengang, men når jeg tænker tilbage på det, kan jeg godt se det.

Alle tre ville ønske, at deres erfaringer kunne gives videre til nutidens unge kvinder, som er usikre på deres kroppe. Kirstens budskab er: - Livet er mangfoldigt. Det er ikke meningen, vi skal se ens ud. Vi er fine, som vi er.

 

Tekst: Søs Kjeldsen

Fotos: Christine Vestergaard

Grafik: Kristine Helms

Redaktør: Jamilla Sophie Alvi

Oktober 2018

Tak til Astrid Gjesing, Kirsten Sørud og Gunhild Edelberg for at fortælle deres historie og vise privatfotos fra deres ungdom.

 

Læs også

"Du er ikke god nok. Du er for grim til at åbne munden. Du er kedelig. Træk maven ind!"

Læs også

Kvinder i undertøj på Strøget i Aarhus: Læs de mange reaktioner

Læs også

Piger tør ikke gå i bad efter idræt: Vil ikke sammenligne kroppe