Højsæson for lus på vej - men hold dig fra de billige lusekamme, siger ekspert

Du behøver ikke holde dit barn fra puderummet for at undgå lus. Det er bare en af de myter, der skal aflives ligesom lusene

Køb lusemidler der er klinisk testet, lyder rådet. Arkivfoto. Foto: Brian Berg Ritzau - Scanpix

- Mor! Far! Det klør i mit hår!

Det er en sætning, som rigtig mange danske forældre med stor sandsynlighed kommer til at høre inden for alt for lang tid.

For når ferien slutter, og skolerne åbner, er det samtidig starten på årets store lusesæson. 

Læs også Kongen hyldet i Randers: Man kan nørde om Elvis uden at virke tåbelig

Sådan lyder det fra Anette Morgen, der er specialist i lus, lopper og flåter, i 'Go' morgen Danmark'.

- Det er det samme tidspunkt hvert år. Det er uanset, hvordan vejret er i Danmark. Det er oftest, fordi forældrene har holdt ferie med børnene, og i ferieperioden er man ikke så god til at tjekke dem for lus. Når børnene så kommer tilbage i børnehaven og skolen, krammer de og leger tæt sammen, og så bliver de smittet med lus, fortæller hun.

Man kan ikke ligefrem sige til sine børn, at de skal holde sig fra de andre i skolen, men der findes gode metoder til at komme de små dyr til livs, lyder det.

00:20

VIDEO: Her kan du høre, hvad du skal gøre, hvis du finder en lus.

Luk video

Vælg det rigtige udstyr

Det nemmeste vej til at komme lusene til livs på er at vælge det rigtige udstyr til at bekæmpe dem med.

Man kan få mange forskellige former for lusebekæmpelsesmidler, men kammen er også meget vigtig.

Anette Morgen anbefaler, at man holder sig fra de billige kamme af plastik, man kan købe i butikkerne.

Læs også Børn mødte op på rådhus: Kæmper mod besparelser

- De kan ikke fange lusene ordentligt, lyder det fra eksperten.

I stedet skal man købe en, der er klinisk testet, så man sikrer sig, at der hverken er for stor eller lille afstand mellem kammens tænder, anbefaler Anette Morgen.

Når man har udstyret på plads, er det bare om at komme i gang med at behandle og kæmme.

Rengøring hjælper ikke

Ifølge luseeksperten er der en del myter inden for lusebehandling, man ikke skal bide på.

En af de historier, som Anette Morgen er stødt på, er, at man skal holde børnene fra puderummet, fordi lusene gemmer sig i stoffet. En anden er, at det hjælper at binde en fletning i håret.

Når børnene så kommer tilbage i børnehaven og skolen, krammer de og leger tæt sammen, og så bliver de smittet med lus.

Anette Morgen, der er specialist i lus, lopper og flåter

Begge dele er dog forkert.

Det holder i hvert fald ikke lusene væk, fortæller eksperten.

- Det kan godt være, at en stram fletning vil gøre det sværere for dem, men lusene skal nok finde vej til hovedbunden, siger hun.

Og puderummet skal man ikke frygte.

Læs også Marcus tabte 120.000 på én dag: Tusindvis blokerer sig selv fra at spille

- Lusene bliver i håret, fordi de lever af blod. Lusene kan ikke leve i puder. Så hvis man finder lus i omgivelserne, er det enten lus, der er døde eller døende. For lusen bliver hos sin vært. De kan ikke hoppe. De kravler og smitter kun ved direkte hovedkontakt mellem to personer, lyder det fra Anette Morgen.

Men man skal passe på.

Rengøring hjælper ikke

Selvom de små dyr ikke kan hoppe, kravler de lynhurtigt, så der skal ikke mere end et kram til, før de har spredt sig til en anden hovedbund.

- Og når det er så varmt, som det er lige nu, vil lusene bevæge sig ud i håret, fordi hovedbunden er varm, og jo længere ude i håret de er, desto nemmere kan de kravle fra en person til en anden, tilføjer Anette Morgen.

Fordi lusene kun lever i hovedbunden, skal man heller ikke gå amok med rengøringen 

Læs også Sommeren 2018 kan blive både den varmeste og mest solrige nogensinde

og smide sengetøj og bamser i fryseren, hvis man finder lus.

- Det hjælper ikke. Det har ikke noget med lusene at gøre, for de lus, som kan findes på en hovedpude, er døde. De vil ikke kravle på et menneske igen. Dog vil børster være smarte at rengøre, hvis der er lus, for jeg kan ikke sige, at lusene ikke kan overføres til et andet menneske, der bruger en børste, som en med lus lige har brugt, siger Anette Morgen.

Til gengæld skal man gå i gang med behandlingen af hår og hovedbund med det samme, hvis man finder lus.

Sådan kommer du lus til livs

Start med det samme med de rigtige midler
Har dit barn lus, skal du ikke vente med at fjerne dem. Man skal gå i gang med at behandle lige med det samme.

Der er flere forskellige lusemidler, man kan bruge i Danmark. Spørg dem, du køber produktet af, om det er testet på mennesker, og om de er allergifremkaldende. Den rådgivning kan du få på apoteket.

Fælles for de midler, der findes i Danmark, er, at de virker fysisk. Typisk er det produkter, der indeholder silikone.

Silikonemidlerne kommer man i tørt hår, fordeler det helt ind til hovedbunden og lader det sidde i håret i 10 minutter til 8 timer. Herefter skal det vaskes ud igen flere gange. Der er ifølge Anette Morgen, som er ekspert i lusebekæmpelse, meget få bivirkninger ved de undersøgte produkter, men læs altid brugsanvisningen.


Brug den rigtige lusekam
Uanset om man vil bruge lusemidler eller ej, er man nødt til at kæmme lusene ud.

Det kræver tålmodighed og den rigtige lusekam. Lusekammen skal være godkendt. Det vil sige, at den skal være klinisk testet.

For er der for stor eller for lille afstand mellem kammens tænder, får man ikke lusene ud. Og så skal man vælge en kam i et solidt materiale. Hold dig fra de billige kamme af plastik med tænder på begge sider, lyder rådet fra Anette Morgen. De kan ikke fange lusene ordentligt.

Når man har fundet den rigtige lusekam, skal man kæmme hele vejen rundt om hovedet og tilbage igen. Det skal man gøre to gange.

Der skal gå tre gange, hvor man ikke finder nogen lus, før man kan konstatere, at man ikke har nogen lus tilbage. Men er der lus, skal man blive ved med at kæmme hver anden dag i 14 dage, til der ikke er flere lus tilbage.


Sæt ikke din lid til shampoo
Luseshampoo indeholder insektmidler, som lusene ifølge Anette Morgen er blevet resistente overfor, og derfor dør de ikke.

De er blevet modstandsdygtige, så du kan ikke sætte din lid til, at luseshampooen gør arbejdet for dig.


Tjek en gang om ugen
Hvis du vil undgå lus, så tjek dine børn jævnligt.

Det bedste er, at hvis man indfører en fast dag i Danmark, hvor alle børn bliver tjekket og behandlet, hvis de har lus. For så ville børnene ikke smitte hinanden i skolen, mener Anette Morgen.

Det sker nok ikke lige med det samme. Derfor skal man gøre det selv derhjemme. Brug altid en lusekam og tjek børnenes hår en gang om ugen. Finder du lus, skal hele familien tjekkes. Også bedsteforældrene, hvis man har været sammen med dem. De kan også være smittekilden, lyder rådet fra luseeksperten.


Drop den vilde rengøring
Mange går amok med rengøringen, når de finder en lus på en pude eller på gulvet, men det er slet ikke nødvendigt.

Så drop den vilde rengøring. Det er ifølge eksperten ikke arbejdet værd. Faktisk er det spild af tid. Du slipper ikke af med lus ved at vaske al sengetøjet og smide alle bamserne i fryseren.

Lus overføres kun ved direkte hovedkontakt, så finder du en lus i sofaen eller i sengen, kan du være sikker på, at den er død eller døende. Lus lever af blod og vil aldrig forlade en vært, medmindre de finder en anden vært, lyder det fra Anette Morgen.

Så finder man lus, skal man udelukkende koncentrere sig om at kæmme familien og behandlingen.