Hjerteforeningen: Patienter skal have bedst mulig behandling

Region Hovedstaden er interesseret i centralisere hjertetransplantationer på Rigshospitalet og dermed fjerne opgaverne fra Aarhus

03:58

1 af 2

Dagen efter, at Sundhedsstyrelsen afgjorde, at børnehjerteoperationer i fremtiden skal foregå udelukkende på Rigshospitalet i København, bliver der nu åbnet op for endnu en "hjertekamp".

Jyllands-Posten skriver i dag, at Rigshospitalet også gerne vil stå for alle landets hjertetransplantationer, hvilket vil betyde, at der ikke længere skal foretages transplantationer af hjerter på Transplantationscentret på Aarhus Universitetshospital.

Om det er bedst at have et eller to operationssteder og hvor den mest optimale placering vil være, ønsker formand for Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, ikke konkret at forholde sig til.

Fejl: Vil ikke centralisere nyrepatienterne

Hun taler på vegne af landets hjertepatienter, så for hende handler det udelukkende om kvalitet.

- Det handler om at få den bedst mulige behandling for vores patienter, siger Anne Kaltoft til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Kvalitet er flere ting

Centraliseringen af hjertetransplantationerne er kommet frem i et strateginotat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af. I papiret står der ifølge avisen, at det udover hjerter også på sigt drejer sig om "alle transplantationer af hjerter, lunger, lever, nyrer og andre organtransplantationer, for eksempel tyndtarm".

Den udmelding dementerede formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp-Andersen (S) tidligere lørdag og fortalte, at det kun galt hjerter.

I dag bliver halvdelen af hjertetransplantationerne udført på Rigshospitalet i København, og den anden halvdel i Aarhus.

Formand for Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, fortæller, at patienttilfredsheden er i top for begge centre, og der derfor ikke er nogen kvalitetsmæssigt forskel, som hun ser det.

Hun hilser debatten om hjertetransplantationer velkommen, men understreger, at det er kvaliteten, det handler om.

- Hvis man får ligeså god kvalitet ved at have behandlingen to eller den sags skyld 10 steder, så skal man ikke centralisere mere end højest nødvendigt. Det betyder selvfølgelig også noget, hvor langt der er rent geografisk, siger Anne Kaltoft.

Der bliver på årsbasis udført mellem 25 og 30 hjertetransplantationer i Danmark.

Du kan se et interview med Hjerteforeningens Anne Kaltoft i videoen øverst i artiklen.