Hjemløse er ikke iværksættere

Begrænset succes for forsøg med mikrolån

Otte hjemløse fik chancen som iværksættere (arkivfoto)

Kun een ud af otte hjemløse i Aarhus, som har fået mikrolån til at starte egen virksomhed, har klaret skærene.  Men pengene og projektet har alligevel ikke været spildt, mener kommunen.
 
- Den økonomiske succes var måske begrænset, når det handlede om selvforsørgelse, men sociale kompetancer og lignende var også meget vigtige faktorer i projektet, siger virksomhedskonsulent Steen Rehoff Larsen fra Jobcenter Aarhus til DR Østjylland.

Det er omkring tre år siden, kommunen sammen med den almennyttige organisation, Socialt Udviklingscenter, hjalp otte socialt udsatte aarhusianere med misbrugsproblemer til at få foden under eget bord.
 
Midlet var såkaldte mikrolån, som normalt gives til fattige i u-lande. Det er rentefrie lån på gennemsnitligt 25.000 kr., og dertil kom masser af rådgivning.

Men syv af de otte gik ned pga. af misbrug, mangel på motivation, ADHD og andre problemer. Kun en enkelt - en frisør - har stadig eget firma.

- Efter at have været alene med fire børn med bla. ADHD-problemer har det været afgørende vigtig for hende at være en god rollemodel for sine børn.

Men også de syv, der droppede ud, har fået udbytte af projektet, mener Steen Rehoff Larsen.

- De har minimieret deres misbrug. De har været mere motiveret for at gå i behandling. De er blevet mere målrettet mod arbejde og uddannelse. Og nogle har sagt, at når de kommer lidt mere ovenpå igen, vil de meget gerne starte igen, siger han til DR Østjylland.