Hjælper børn med angst

Behandlingsprogram hjælper børn med angstlidelser

02:52

1 af 2

Børn, der lider af angst, må ofte kæmpe i årevis med deres lidelse uden at få hjælp.

Men nu viser helt ny aarhusiansk forskning, at en australsk behandling kaldet "Cool Kids" stort set kan fjerne diagnosen.

En gruppe børn har netop afsluttet et forløb på forskningsklinikken for angst på Aarhus Universitet.

Børnene har det til fælles, at de alle lider af angst.

Det, der for de fleste er en banal indkøbstur, har for Lea Emilie Hoy Nielsen fra Aarhus været noget af det sværeste.

- Før kunne jeg ikke så godt være i indkøbscentre og lignende. Der var jeg rigtig bange for at folk ville gøre mig noget, og jeg følte mig klemt inde, siger Lea Emilie Hoy Nielsen på 12 år.

Hun har netop afsluttet det australske behandlingsprogram Cool Kids på forskningscentret i Aarhus.

Trin for trin

Her lærer børnene trin for trin at nærme sig det, de er bange for, og det har i høj grad hjulpet dem.

Forskningsklinikken har de seneste seks år undersøgt virkningen af Cool Kids, og en netop offentliggjort undersøgelse viser positive resultater.

Et år efter behandlingen er seks ud af ti børn helt fri af lidelsen, og endnu flere er sluppet af med deres værste angst.

- Vi har vist, at vi kan hjælpe de her børn med en relativ billig indsats. Det vil være meget, meget dyrere at sætte ind på et senere tidspunkt. Voksne med angstlidelser er ofte meget fraværende på fra arbejdet og har mange sygedage, siger Mikael Thastum, der er professor i psykologi på Aarhus Universitet.

Ifølge ham tilbyder kun to kommuner i Østjylland hjælp til børn med at komme af med deres angst. Det er Randers og så småt Syddjurs. I de øvrige kommuner skal forældrene selv betale for børnenes psykologtimer, og det undrer Mikael Thastum.

- Jeg ved godt, at det er rigtig svært for politikere at tænke langt ud i fremtiden, men når vi nu ved, at vi ved et billigt behandlingstilbud kan hjælpe rigtig mange af de her børn, så tænker jeg, at det vil være oplagt at implementere det, siger han.

Du kan se mere om behandlingen i tv-indslaget øverst på siden.