Hiv-positive er deprimerede

Mere end hver fjerde lider af svær depression

Hiv-positive rammes meget oftere af depression end almindelige danskere. Det viser en undersøgelse foretaget af Aarhus Universitetshospital blandt 205 hiv.positive.

38 procent havde en depression - 26 procent havde en svær depression. Til sammenligning skønnes det, at 3-4 % af danskere har en depression.

Samme gruppe blev undersøgt igen 3 år efter, hvor forekomsten og graden af depressioner var faldet, hvilket formentlig skyldtes, at flere blev sat i behandling for depression efter den første undersøgelse. 

Det får alvorlige konsekvenser, hvis depressionen ikke opdages og behandles, da det øger risikoen for, at man glemmer at tage sin hiv-medicin og dermed risikerer at udvikle resistens. Depression øger risikoen for usikker sex og dermed risikoen for at smitte andre med hiv, særligt hvis man glemmer at tage sin hiv-medicin. 

Screening for depression bør gennemføres regelmæssigt, især på tidspunktet for hiv-diagnosen og inden start på medicinsk behandling for hiv. Undersøgelsen påpeger, at det er vigtigt også at fokusere på det psykiske aspekt ved at leve med sygdommen såvel som det fysiske aspekt.