Historiker forarget

Aarhusiansk historiker og foredragsholder forarget over unges uvidenhed om Besættelsen

De færreste unge er klar over, hvad Danmark markerer den 9. april, hvor dannebrog flages på halv.

Dronningens fødselsdag eller Jesu opstandelse er blandt budene, men blot 5 ud af 14 adspurgte unge ved, at datoen symboliserer Danmarks besættelse i 1940.

Det viser en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten.

- Vi ser det samme resultat hvert eneste år. At den 9. april ikke er særlig markant i de unges hukommelse, og at den ikke betyder noget særligt for dem, siger Tanja Andersen, formand for foreningen af Historielærere, til Jyllands-Posten.

Poul Villaume, professor i historie ved Københavns Universitet slår fast, at det er en yderst vigtig dato at kende til.

- Det er en af de vigtigste datoer i danmarkshistorien, fordi den har været med til at forme vores nationale selvforståelse og identitet. Selve datoen har stor symbolværdi, også i dag, hvor udtrykket "aldrig mere 9. april" ofte bruges som slagord i den politiske debat.

Han kalder det "beklageligt og betænkeligt", at unge i dag har en så ringe historisk viden, som det angiveligt er tilfældet, og han støttes op af Svend Erik Nielsen, der er historiker og foredragsholder ved Besættelsesmuseet i Aarhus.

- Jeg bliver forarget, når jeg hører til de unges uvidenhed om Besættelsen, som ikke må gå i glemmebogen. Det er beskæmmende, og jeg mener, at skolerne har svigtet i undervisningen, påpeger Svend Erik Nielsen.

Historielærerformand Tina Andersen ser dog anderledes på de unges manglende viden. Hun forsvarer de unge og understreger, at datoer som eksempelvis den 18. april 1884 og den 11. september 2001 er lige så vigtige for vores historieforståelse.

- I stedet for at spørge ældre historikere om, hvilke datoer de synes, der er vigtige, burde man spørge de unge om det samme.