Historien om psykisk syge Jonatan sikrer TV2 ØSTJYLLAND pris

- Prisen viser, at man godt kan tage et emne så tungt som psykiatrien og sætte det på dagsordenen ved hjælp af sociale medier, lyder det fra redaktør

Pelle Bank, Sophie Alvi og Kristine Helms ved prisoverrækkelsen i Kolding.

TV2 ØSTJYLLAND har onsdag vundet en pris for webdokumentaren 'Hvorfor druknede Jonatan?'.

Der er tale om prisen Det Digitale Spadestik, der gives for kritisk, undersøgende journalistik primært produceret til og publiceret på online platforme.

- Vi er virkelig stolte af denne pris. Den viser, at man godt kan tage et emne så tungt som psykiatrien og sætte det på dagsordenen ved hjælp af sociale medier, siger redaktør Jamilla Sophie Alvi og fortsætter:

- Det var borgernes deling af Jonatans historie på Facebook og Instagram og deres tip til andre historier, der åbnede politikernes øjne for, at der var et problem.

Læs også Lindas psykisk syge søn døde: Vi er nødt til at råbe systemet op

Webdokumentaren fortæller historien om 25-årige Jonatan Heide Becker. Han blev fundet druknet 48 timer efter, at han blev udskrevet fra psykiatrisk hospital i Risskov. Historien kan ses som et tragisk eksempel på et system, der svigter.

03:09

VIDEO: Hør juryformands begrundelse for, at det digitale spadestik gik til TV2 ØSTJYLLAND

Luk video

Juryformand: En fremtidig klassiker

Ved onsdagens prisoverrækkelse i Kolding kaldte juryformand Magnus Bjerg webdokumentaren om Jonatan Heide Becker for den måske vigtigste ved konferencen.

- Vi vil snart se tilbage på den her vinder som en klassiker, et af genrens modigste bud, der viste retning i sin tid og påvirkede kollega og konkurrenter, sagde Magnus Bjerg.

Læs også Jonatan-sagen: Kommuner bruger ikke vores institutioner nok

Sammen med prisen fik TV2 ØSTJYLLAND også en check på 15.000 kroner. De penge er dog allerede øremærket.

- Linda, som er Jonatans mor, vil gerne til Nepal og sprede hans aske, og vi har aftalt, at vi giver et tilskud til den tur, siger Jamilla Sophie Alvi.

TV2 ØSTJYLLANDS direktør, Inga Vind, blev i januar 2016 hyret for at løfte stationen ind i den digitale medievirkelighed. Hun er ikke mindst derfor glad for den digitale pris.

- Jeg er utrolig stolt. Det her er resultatet af en kæmpe holdindsats og en massiv arbejdsindsats af alle gennem nu snart to år, hvor vi har arbejdet intenst på at gøre de østjyske historier tilgængelige for flere ved at tage alle platforme i brug, siger Inga Vind og afslutter:

- Vi vil fortsætte i den samme retning, så østjyderne kan vente sig meget mere af den samme type journalistik fremover.

Her kan du se hele webdokumentaren Hvorfor druknede Jonatan 

Læs også Jonatans mor til minister: - Håber min søns død kan gøre en forskel

Nedenfor kan du læse hele begrundelsen for at give Det Digitale Spadestik til TV2 ØSTJYLLAND for webdokumentaren om Jonatan.

'Vinderprojektet er en uhyre væsentlig lokalhistorie om både menneske og system. Samtidig er det fortalt i total symbiose med sin platform. Lækkert og let – uden for meget drama eller overdreven brug af effekter.

Med afsæt i en konkret episode lykkes det journalisterne at løfte den dramatiske fortælling op til et principielt niveau. Et niveau, hvor deres journalistik allerede har fået konsekvenser.

Hovedelementet i det vindende projekt er en medrivende, velredigeret featureartikel, der indeholder en yderst veludført og gennemresearchet rekonstruktion af den sidste tid af en ung mands ulykkelige skæbne.

Det er en klassisk undersøgende historie, som ikke bliver ved det konkrete eksempel, men på en balanceret måde graver de bagvedliggende årsager frem. Den formår at gøre et vanskeligt emne medrivende. Blandt andet fordi holdet bag fortællingen er lykkedes med at bruge hele paletten af digitalefortælle-muligheder.

Men de stoppede ikke der.

Den medrivende featurefortælling blev afsæt for en omfattende afdækning af et mere overordnet og generelt problem: Vores alle sammens psykiatri.

Der er i den grad tale om en sag, hvor hele mediet har valgt at løfte i flok.Det kunne ses på både på web, tv og alle de væsentligste sociale medier. Men det kunne også ses på konsekvenserne i det politiske system.

Vinderen af det digitale spadestik er på alle måder stærk undersøgende journalistisk med masser af nyhedsvinkler og en gennemarbejdet digital formidling.'