Herluf Andersen mindet

Stiftede første genbrugsbutik

Foto: Niels Aage Skovbo

Manden, som åbnede den første danske genbrugsbutik med tøjsalg til fordel for de fattigste, blev mindet af deltagerne på Folkekirkens Nødhjælps landsmøde.

- Der er snart ikke en dansk by uden mindst én genbrugsbutik. De færreste tænker på, hvem der egentlig fandt på at sælge genbrugstøj. Svaret er, at ideen i høj grad kan tilskrives en enkelt mand, som blev mindet forleden med et minuts stilhed, fortæller Folkekirkens Nødhjælp.

 

Manden hedder Herluf Andersen, han døde i marts 80 år gammel, og han blev æret på Folkekirkens Nødshjælps landsmøde, hvor alle deltagere rejste sig og holdt 1 minuts stilhed for at mindes hans store indsats for de danske genbrugsbutikker.

Klik her og se indslag med Herluf Andersen i denne rundtur til tre østjyske genbrugsbutikker, som vi besøgte i marts 2012, da genbrugsbutikkerne fejrede 40-årsjubilæet for Herluf Andersen første butik.

 

Ikke alene fik og udførte han ideen om den første butik i landet i Århus. Han var selv involveret i åbningen af en hel stribe af dem landet over, og han inspirerede mange andre til at følge hans eksempel, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

 

- Vi vil mindes Herluf Andersen. Hans liv, hans gerninger, hans store personlighed, alt det han gjorde for Folkekirkens Nødhjælp. Jeg vil bede jer alle om at rejse jer, sagde rådsformand i Folkekirkens Nødhjælp, Erik Norman Svendsen til forsamlingen på Folkekirkens Nødhjælps Landsmøde i Nyborg.

 

Traditionen med genbrugsbutikker, som Herluf Andersen startede, blev en succes, skriver Folkekirkens Nødhjælp. Sidste år havde Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker et overskud på 19,8 millioner kroner.

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp