Klar til 1. januar? Her er sandheden om reparations-bajeren

Mange har en holdning til reparationsbajerens virkning på tømmermænd. Nu har forskere undersøgt effekten af øllen dagen derpå

01:01

Forskere har nu undersøgt den potentielt lindrende effekt af alkohol dagen derpå.

En af årets største fester står for døren, og nytårsfesten hænger for manges vedkommende sammen med en god portion alkohol og dertilhørende tømmermænd.

Forskere har nu undersøgt den potentielt lindrende effekt af alkohol dagen derpå, den såkaldte reparationsbajer, og kan konkludere, at øllen ikke lindrer følelsen af elendighed ved tømmermænd.

- Indtag af reparationsøl medfører ingen ændring i forsøgspersonernes oplevelse af kvalme, svimmelhed og velvære, står der i rapporten "En randomiseret og enkeltblindet undersøgelse af effekten af reparationsøl på tømmermænd" fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Læs også Undgå tømmermænd: Skål i champagne og skyl efter med mælk

Det at drikke reparationsøl er ifølge forskerene ved Københavns Universitet associeret med hyppigere alkoholindtag, svær beruselse og risiko for at blive alkoholiker, hvorfor det ikke kan anbefales at behandle sine tømmermænd med reparationsøl.

Hold dig fra iskoldt vand

Tømmermænd opstår, når blodets alkoholpromille er ved at nå 0,0 og er kendetegnet ved en generel følelse af elendighed. 

Det er ikke kun forskerne der ved noget om behandling af tømmermænd. Det gør Michael Horsmark, der er indehaver af Cafe No. 38 i Randers også.

- Husk salt og vand og så sørg for at få noget sukker om morgenen, siger restauratør Michael Horsmark.

En af ansatte på cafeen fraråder også brugen af reparationsbajeren. 

Læs også Nu kan du pleje dine nytårs-tømmermænd på skøjter

- Nej, nej, nej! Den smager jo også forfærdeligt, siger Anja Bertelsen, der er bartender på Cafe No. 38.

Tømmermændsramte østjyder skal holde sig fra iskoldt vand. Forskere fraråder nemlig alle med tømmermænd at indtage meget kolde væsker, da dette med stor sandsynlighed kan udløse tilstanden hjernefrys, som giver en forværring af hovedpinen.

Se mere om reperationsbajeren i videoen øverst i artiklen.

02:15

VIDEO: Her kan du se et indslag med overlæge Jens Meldgaard Bruun, der er ekspert i hvordan vores krop reagerer på alkohol.

Luk video