Her bliver overskudsmad til gratis buffet og godt samvær
Det skal være slut med madspild, og derfor inviterer frivillige på stort måltid af overskudsmad
Julemedister, frugtsalat og muslingesuppe.
Udvalget er stort, når der bliver serveret en stor gratis buffet rundt om i Syddjurs Kommune.
Onsdag var arrangementet på Kolind Bibliotek, hvor frivillige havde kokkereret til den store guldmedalje. Alt dette for at bekæmpe madspild.
Læs også
Det er frivillige kræfter, der står bag, og missionen er klar.
- Jeg kører rundt i den sidste uge i hver måned og samler overskudsmad ind i butikkerne. Det svarer til det, de alligevel ville have smidt i skraldespanden, siger Lars Davidsen til TV2 ØSTJYLLAND.
I dag hentede han råvarerne i Netto i Ryomgård, og det har han gjort, siden han, sammen med flere andre, fik idéen for to år siden.
- Jeg prøver at hjælpe til med at få madspild bekæmpet. Og så har jeg arbejdet med socialt udsatte hele mit liv. Der er rigtig mange, der ikke har mere end 1000 kroner tilbage, når de har betalt deres udgifter. Så er der ikke ret meget til mad, udtaler Lars Davidsen.
I Danmark bliver der årligt smidt 700.000 ton mad ud, så det er med god grund, at man forsøger at nedbringe antallet af kilo, der bliver smidt ud.
Må gerne klones
Stod det til folkene bag, så måtte idéen meget gerne blive taget i brug af andre i landet.
- Det er op til alle at klone idéen, og vi hjælper dem meget gerne i gang. De er velkommen til at komme og være med i et af vores seks madspildspensionater, siger Peter Sejr, som er projektleder.
Også Lars Davidsen mener, at tanken bør spredes ud over Djursland.
- Det skulle gerne udvikle sig, så det foregik i hele landet. Det kunne det jo snildt, hvis nogle frivillige ville tage fat i den lokale dagligvarebutik, så kan man bruge skoler og andre offentlige institutioner. Det koster ikke en krone, siger han.
Læs også
Blandt de fremmødte til onsdagens arrangement på Kolind Bibliotek kunne man finde Jette Nitzsch.
Hun er ikke kun begejstret for arrangementet. Maden har også været et hit.
- Tanken bag det tiltaler mig. Vi hjælpes ad med at dække bord, og det bliver lavet af fantastiske kokke. Maden var meget lækker, og jeg vil give den fem stjerner, siger Jette Nitzsch.