Hemmelige breve i ambulancerne

En 70-årig kvinde fandt et brev der oplyste, at genoplivning var udelukket

Sagen om lægernes hemmelige koder bevæger sig nu ud af sygehusene, for også i ambulancerne undlader personalet nemlig ofte at redde livet på alvorligt syge patienter.

Det erfarer TV 2.

Falck-ansatte får ganske enkelt et brev med fra sygehuset, hvor der står, at de ikke må forsøge genoplivning af visse patienter i tilfælde af hjertestop.

Det er en praksis som ledelsen hos Falck bekræfter, og som også er beskrevet i en skriftlig instruks til selskabets ansatte.

- Det er stik imod den arbejdsmetode, vi normalt har. Derfor er der meget vigtigt, at der er meget klare rammer om den, siger korpslæge i Falck, Sven Trautner til TV 2. 

Patienter og pårørende bliver ikke informeret

Patienterne får intet at vide om brevene, fordi Falck går ud fra at patienter og pårørende er blevet orienteret om beslutningen om at undlade genoplivning af lægerne på sygehuset.  Men det sker ikke altid, kan TV 2 NYHEDERNE afsløre. 

Flere pårørende fortæller til TV 2, at de har fundet breve om at undlade genoplivning i ambulancerne - uden lægerne har informeret dem om beslutningen.

En af sagerne drejer sig om en 70-årig kvinde fra Aarhus. Da hun blev transporteret hjem fra Aarhus Sygehus, fik hun et brev med. Det var kvindens mand, der fandt brevet - og han fortæller, at hverken han eller hans kone, var blevet oplyst om at genoplivning var udelukket.

Manden ønsker at være anonym, men navnet er kendt af redaktionen.

- Vi informerer altid patienten, hvis der træffes en beslutningen om ikke at genoplive, men noget må være gået galt med kommunikationen i denne sag, siger overlæge Anders Bonde Jensen fra Aarhus Sygehus.

TV 2 NYHEDERNE har tidligere afsløret en række sager fra Herlev Hospital, hvor patienter fik hemmelige koder i deres journaler.

Koderne udelukkede dem fra livreddende behandlinger såsom intensiv behandling og genoplivning - og de blev ikke informeret om lægernes beslutninger.