Helbredstjek: Mange med problemer

85 % af de randrusianere, som har fået tjekket deres helbred, ligger i de to dårlige kategorier

06:11

1 af 2

Gennem de seneste fire år har over 10.000 borgere i Randers Kommune været gennem et helbredstjek på sundhedscentret. Nu kan projektleder Iben Lundager fremlægge resultaterne, og de tyder på, at mange har fået øjnene op for deres sundhedsproblemer.

Borgerne er nemlig blevet delt ind i tre kategorier - rød, gul og grøn. Sidstnævnte er den eneste, hvor meldingen til borgeren har været, at sundheden er i top. Her befinder kun 15 % af deltagerne sig. De resterende 85 % er blevet tilbudt at deltage i tilbud på Randers Sundhedscenter eller er henvist til egen læge.

Succes med helbredstjek i Randers

- Der er 53 % i den røde kategori, hvor det er symptomer som forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal, der er målt. De er blevet anbefalet at gå til egen læge. De 32 % i den gule gruppe har risikoen for på sigt at udvikle livsstilssygdomme, fordi de har højt taljemål, vejer for meget eller har lavt kondital, fortæller Iben Lundager til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Kan hjælpe en tredjedel

For hende er det positivt, at 10.000 har været gennem tjekket, men resultaterne er en smule skræmmende.

- Aldersgruppen har været 30-49 år, og da det ikke er ældre borgere, er det da lidt overraskende, at det står så skidt til. Heldigvis kan vi hjælpe omkring en tredjedel af deltagerne på centret, hvor de får forskellige tilbud. Andre er nødt til at gå i behandling også, siger Iben Lundager.

Randers på vægten: Martin vil smide de overflødige julekilo

Det er projektlederens fornemmelse, at mange er blevet overraskede over deres helbredsstatus.

- Det er min opfattelse, at det har været en øjenåbner for mange. Nu bliver det spændende at se, hvor mange der tager imod vores tilbud og gør noget ved deres helbred. Om folk er modtagelig for hjælp er ikke til at vide, fortæller hun.

Du kan se et længere interview med Iben Lundager øverst i artiklen.