Hårde tider for værtshusene: Specialøl frem for raflebæger

Vinbarer, ølbarer og sågar ginbarer skyder frem, imens de traditionelle værtshuse må lukke

04:16

1 af 2

Engang var det en fast tradition at få sig en fyraftensøl på en af landets hyggelige værtshuse. Det er stadig nogen, som gør, men de har blevet så få, at mange af de autentiske vandhuller må dreje nøglen om.

Et af de steder er "Vores Sted" i Nørregade i Aarhus. Her er kulturændringen især tydelig, for naboen er fremtiden.

- Vi havde nogle gode år i starten, men de seneste år er det gået ned ad bakke. Det er sørgeligt at må lukke stedet, men det hænger bare ikke sammen på den her måde, siger ejer af Vores Sted, Kent Nissen.

Han må til sommer kaste håndklædet i ringen og give fortabt. Noget der ærgrer de stamkunder, som der trods alt stadig er.

For dårligere til oplæring

- Det er trist, at jeg ikke kan komme herned og få min fyraftensøl, lyder det fra Karsten Skou, imens gæsten ved hans side har et bud på, hvad der er gået galt.

- Vi har været for dårligere til at lære de unge mennesker op til at komme her. Når de gamle falder fra, kommer der ingen nye unge ind, forklarer Jens Koustrup.

Farvel til Aarhus' ældste værtshus

Gennem de seneste år er antallet af kunderne på de originale værtshuse faldet med næsten 20 %, men aarhusianerne og andre østjyder er skam ikke stoppet med at gå ud. De søger bare noget nyt.

Især i Aarhus har en bølge af specialbarer set dagens lys. Der er flere vinbarer, ølbarer og sågar en ginbar. En af de nye ølbarer ligger klos op ad "Vores Sted", så udviklingen er tydelig i Nørregade.

Fantastisk udvalg

- Vi er langt fra i krise - det går kun opad. Vi har haft overraskende god omsætning på de sølle to år, vi har ligget her, fortæller medejer af Fermentoren, Mads Jørgensen.

Fermentoren tilbyder 22 forskellige øl på fad og 90 på flasker. Her kommer kunderne mere for den gode øloplevelse end for at rafle.

For os der godt kan lide at prøve lidt forskellige og andet end standardøllene, er det her fantastisk, forklarer en af kunderne på ølbaren, David Andersen.

Den holdning går igen hos mange af gæsterne, og det er netop det ønske, som har gjort, at mange nye typer barer er skudt op.

- Det er en bredere bølge, hvor fokus er på kvalitet, siger Mads Jørgensen.

Du kan se hele indslaget om krisen for de brune værtshuse øverst i artiklen. Her kan du også høre mere om baren Mikkeler, der nu er en af de nye ølbarer, men som tidligere hed Jægerhytten.