Hård motion er ufarligt

Supermotionister har et godt helbred

Danmarks stadig flere supermotionister - folk, som løber over seks timer eller dyrker anden motion til udmattelsesgrænsen i over ti timer om ugen - kan roligt fortsætte, skriver dagbladet Politiken lørdag.

For halvandet år siden viste verdens hidtil største undersøgelse af motionsløbere ellers, at motion ekstremt ud over det anbefalede giver et dårligere helbred end moderat motionsdyrkelse. Men rapporten 'Supermotionisme', der offentliggøres i dag og er en gennemgang af al tilgængelig dansk og international forskning på feltet, konkluderer, at hård daglig træning ikke er et problem for sunde mennesker, hvis man ellers holder øje med individuelle faresignaler.

- De negative effekter ved at dyrke meget motion er enten sjældne eller forbigående, og generelt har supermotionister et godt helbred, siger Kristian Overgaard, forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til Politiken lørdag.

Han er formand for holdet bag rapporten, der består af syv eksperter inden for sundhed, motion, idrætsskader og psykologi, alle fra Vidensråd for Forebyggelse.

Men vidensrådet er for tidligt ude med sine konklusioner, mener hjertelæge Peter Schnohr, der står bag Østerbro Undersøgelsen - den store undersøgelse som for halvandet år siden viste, at helbredsgevinsten er større ved moderat end ekstrem motion.

- Vi ved slet ikke nok om supermotionisme. Selv om det er dygtige folk i Vidensråd for Forebyggelse, så mener jeg, at de bygger det på nogle hypoteser. Jeg hælder i hvert fald til den gyldne middelvej, at man ikke skal træne for meget, siger han til Politiken lørdag.

Stadig flere dyrker ekstremmotion som maratonløn, ultraløb og ironman, og gruppen af supermotionister udgør nu omkring 5 procent af danskerne. I alt dyrker 64 procent motion.