Har fortalt det hele

Nils Malmros har ikke flere historier i skuffen

I 29 år har Nils Malmros gemt på en film. En film om den katastrofe, der ramte ham og konen Marianne, da hun i en psykose dræbte deres lille datter, Anne.

- Dengang, da katastrofen skete, var der mange, der sagde til mig - og jeg tænkte det også selv - at om ikke andet, så havde jeg det privilegium, at jeg på et tidspunkt kunne behandle det kunstnerisk, forklarer Nils Malmros i et interview med Ritzau.

På torsdag bliver "Sorg og Glæde" så sat op i landets biografer, hvor publikum kan stifte bekendtskab med Johannes, Signe og Maria - filmens svar på far, mor og datter.

For ham er filmen et oplagt punktum for karrieren.

- Det her er forhåbentlig den sidste film. Lige nu står mit værk virkelig smukt afsluttet.

Ingen projekter i skuffen

I alle andre af instruktørens fortællinger har Malmros' alter ego måttet se en kvinde blive snuppet for næsen af ham.

I "Kundskabens Træ" vælger Maj-Britt Helge frem for Niels-Ole, og i "Århus by Night" kommer den unge filminstruktør Frederik aldrig i nærheden af at forløse forelskelsen i hovedrolleindehaveren Lisa.

Men trods tragedien, som er skildret i "Sorg og Glæde", bor Nils Malmros den dag i dag stadig sammen med Marianne i det samme hus, hvor deres datter mistede livet.

- Jeg har lavet en lang række film om den ulykkelige og uløselige kærlighed og er nået frem til at fortælle om den gensidige voksne kærlighed. Godt nok gennem en stor katastrofe.

- De andre gange har jeg godt vidst, at der var noget, jeg ikke havde behandlet. Det gør jeg ikke mere, siger han og konkluderer:

- Siden jeg fik nej til filmstøtte til "Lars Ole, 5.c", har jeg fået støtte til alle de film, jeg har peget på. Så der ligger ikke nogen uforløste projekter i skuffen. Jeg har fortalt det hele.