Har du styr på modermærket?

Gratis screeninger for modermærkekræft

En række Aarhus-hudlæger går mandag den 19. maj sammen om et event i Musikhuset i Aarhus, hvor de udfører screeninger for hud- og modermærkekræft.

Mellem kl. 12.00 og kl. 16.00 slås dørene op til en screening, hvor man kan komme og få tjekket sin hud uden en henvisning fra egen læge. Teamet bag eventen består af lokale hudlæger, og der er en forventning om, at man kan nå at screene omkring 500 personer i løbet af eftermiddagen.

- Vi opfordrer alle, der mener, at de har mistænkelige forandringer i huden til at komme forbi og blive tjekket. Særligt midaldrende mænd er ikke gode til at komme til lægen, men kommer man af sted og bliver hud- eller modermærkekræften opdaget i tide, er der gode muligheder for at behandle, siger hudlæge Henrik Lorentzen fra Aarhus Universitetshospital, der er den koordinerende hudlæge bag kampagnen.

Se: Hvad rimer på gjort?

Antallet af hud- og modermærkekræft i Danmark er ottedoblet siden 1950 og i 2012 blev der opdaget 2060 nye tilfælde af modermærkekræft.

Eventen er et led i kampagnen Euromelanoma, der skal opfordre til, at man kommer til lægen i tide og får tjekket forandringer i huden.

Ifølge kampagnen skal man være ekstra opmærksom på modermærker, der:

o Vokser eller ændrer form

o Ændrer farve - særligt til sort

o Klør eller bløder

o Danner sår, som ikke vil hele